Laţcu al Moldovei, Domn al Moldovei in perioada iulie 1368-1375). I-a urmat la tron tatălui său, Bogdan I.
Despre viata sa:
Numele este o formă rutenizată din Laszlo, Ladislau sau Vladislav. S-a remarcat prin gestul de a trece la catolicism. El s-a adresat Papei Urban V, prin intermediul a doi călugări franciscani, manifestându-şi dorinţa de a trece la catolicism, solicitând trimiterea unui episcop şi înfiinţarea unui episcopat la Siret, subordonat direct Romei.
Dorinţele lui au fost puse în practică la 9 martie 1371, când a luat fiinţă episcopia catolică de la Siret, sub conducerea călugărului franciscan Andrei Wasilo din Cracovia. Prin înfiinţarea episcopatului catolic, pus sub dependenţa dire
ctă a Papei, Latcu primea protecţie din partea acestuia în condiţiile în care regele maghiar Ludovic I de Anjou, devenit şi rege al Poloniei din 1370, făcuse anterior tot felul de presiuni în numele răspândirii catolicismului. Latcu primeşte, astfel, o legitimare internaţională din partea papalităţii, reuşind să contracareze presiunile din partea celor doi vecini puternici, Polonia şi Ungaria.
Trecerea la catolicism a fost un simplu gest politic, el nu a fost urmat nici măcar de soţia sa, Ana, care şi-a păstrat religia ortodoxă. Un alt argument care demonstrează latura formală a catolicizării sale este faptul că la moartea sa a fost înmormântat în biserica ortodoxă din Rădăuţi, alături de tatăl său. Ştefan cel Mare i-a aşezat deasupra mormântului o lespede de piatră cu următoarea inscripţie: "Blagocestivul şi de Hristos iubitorul Io Ştefan voievod, domn al ţării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a împodobit acest mormânt strămoşului său Io Laţco voievod, în anul 6988 (1480), luna ianuarie 20."
Domnia de şapte ani a lui Latco a însemnat ieşirea Moldovei în politica europeană ca stat independent, el fiind şi cel care a pus bazele cancelariei domneşti.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru latcu_al_moldovei. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.