Grigore III Ghica s-a nascut pe data de 1724 in Istanbul si s-a stins din viata intre 1 si 12 octombrie 1777, Iaşi. Domn al Moldovei (18/29 martie 1764-23 ianuarie/3 februarie 1767; 28 septembrie/9 octombrie 1774-1/12 octombrie 1777) şi al Ţării Româneşti (17/28 octombrie 1768-5/16 noiembrie 1769).
Despre viata sa:
Fiu marelui dragoman Alexandru Ghica, executat de turci în 1741, şi al Elenei Eupraghioti. A fost educat la Pera, în casa baronului H. Penkler, internuntiul Vienei la Poartă. In august 1758 este numit mare dragoman al Porţii, funcţie pe care o va deţine până în martie 1764, când este numit domn al Moldovei. Pe plan intern s-a arătat a fi administrator competent, a moderat fiscalitatea, a luat măsuri pentru a
curma abuzurile dregătorilor domneşti, stabilind cuantumul birului pentru sate.
In 1764 a înfiinţat o manufactură de postav la Chipereşti, cu meşteri aduşi din Polonia şi Germania. A întreprins lucrări edilitare la Iaşi, unde a ridicat case impozante lângă Mitropolie, a alimentat oraşul cu apă şi a construit mai multe cişmele. La 1 ianuarie 1766, printr-un aşezământ, a stabilit la 12 numărul zilelor de clacă. Contrar dorinţei boierilor, la 1 aprilie 1777 întărea printr-un nou hrisov aşezământul din 1766. A sprijinit învăţământul, înfiinţând trei şcoli în care se studia greaca veche, greaca modernă şi româna. Pe plan extern a promovat o politică prorusă, susţinând în secret ofensiva Rusiei împotriva Turciei. Adversar al politicii Imperiului Habsburgic, a refuzat cererile curţii vieneze de a-i înapoia pe refugiaţii ardeleni din Moldova. Domnia în Ţara Românească, primită la recomandarea hanului tătar, s-a consumat în condiţiile războiului ruso-turc. Domnul însuşi, se pare, a chemat trupele ruse din Moldova în Ţara Românească. La 5/16 noiembrie 1769, trupele ruse şi volintirii munteni au pătruns în Bucureşti, luându-l "prizonier" pe domnul care refuzase să fugă, deşi avea suficient timp, şi transportându-l în Rusia, unde era primit cu onoruri de Ecaterina II. După Pacea de la Kuciuk-Kainargi, susţinut de Rusia, revine pe tronul Moldovei.
Pe plan extern a purtat o corespondenţă secretă cu ţarul Rusiei şi cu regele Prusiei, Friedrich II, aliatul Ruşiei, ceea ce l-a făcut suspect în ochii turcilor. A menţinut de asemenea legături strânse cu Polonia. S-a opus pretenţiilor Austriei şi a protestat vehement împotriva ocupării de către aceasta a Bucovinei, în 1775, ceea ce i-a atras ura Curţii de la Viena, care a acţionat pentru înlăturarea sa. Se adăugau la aceasta uneltirile boierilor, nemulţumiti de politica sa socială. In aceste condiţii, în 1777 Poarta l-a mazilit, înlocuindu-l cu dragomanul Constantin Moruzi. Capugi-başa Kara Hissarli Ahmed Bey a fost trimis la Iaşi cu porunca de a-i comunica mazilirea şi de a-l duce viu sau mort la Istanbul.
La 1/12 octombrie 1777, din ordinul acestuia, Grigore III era asasinat de garda care-l însoţea. Capul său a fost dus la Istanbul, iar corpul i-a fost înmormântat la mănăstirea Sf. Spiridon din Iaşi.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru grigore_iii_ghica. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.