Domnie
Vlad Tepes denumit si Vlad Draculea s-a nascut in noiembrie 1431, la Sighisoara din Transilvania si a decedat in decembrie 1476, fiind domnitorul Tarii Romanesti in anii 1448, 1455-1462 si 1476. A fost fiul lui Vlad al II-lea Dracul si al unei nobile din Transilvania.
In timpul domniei sale din Tara Romaneasca si-a obtinut temporar independenta fata de Imperiul Otoman, fiind vestit pentru severitate si pentru ca obisnuia sa-si traga dusmanii in teapa. Datorita numeroaselor conflicte cu negustorii brasoveni, acestia l-au caracterizat ca pe un principe cu metode de o cruzime demonica.
In anul 1453, resturile Imperiului Bizantin sunt cucerite de otomani, care obtineau controlul asupra Constantinopolului si amenintau Europa.
Impreiul Otoman stapanea o mare parte di
n Balcani (teritoriile statelor actuale Serbia, partial Ungaria, Bulgaria, Albania, Grecia si partial Romania) si se extindea spre occident, oprindu-se la portile Vienei. In acest context istoric, Vlad Tepes a luptat pentru a-si apara domnia si tara, folosind diferite metode, printre care executiile si supliciile cu caracter exemplar si de intimidare.
La inceputul anului 1462, Vlad Tepes a lansat o campanie impotriva turcilor, de-a lungul Dunarii, fiind o manevra destul de periculoasa si riscanta, deoarece armata Sultanului Mahomed al II-lea, era cea mai puternica in acea vreme. Cu toate aceste Tepes a reusit sa obtina numai victorii si sa ingrozeasca turcii. Pentru a se razbuna, Sultanul Mahomed al II-lea a decis sa atace Valahia cu o armata de 5-7 ori mai mare decat cea a lui Tepes. Fara nici un ajutor din afara, Vlad Tepes s-a retras la Targoviste, dar in drumul sau a otravit toate fantanile si a ars toate satele pentru ca turcii sa nu poata suprevietui.
Cand sultanul a ajuns in capitala a fost intampinat de o priveliste de groaza, craniile a 20.000 de turci captivi erau infipte in teapa. Aceasta tactica a lui Tepes a avut reusita, deoarece sultanul si majoritatea ofiterilor care erau flamanzi si obositi au decis sa se retraga.
Sultanul Mahomed a lasat partea a doua a bataliei, fratelui mai tanar al lui Vlad, Radu, favoritul turcilor la tronul Valahiei.
Radu l-a urmarit pe fratele sau pana la castelul Poenari, de pe malul Argesului. Pentru a nu fi prins, Tepes a folosit un pasaj secret din munte si ajutat de tarani s-a refugiat in satul Arefu si de aici a ajuns in Transilvania, unde l-a intalnit pe Matei Corvin, regele Ungariei. In loc sa-l ajute, Corvin l-a inchis in capitala Visegrad, si timp de 12 ani cat a fost Vlad Tepes prizonier, Radu a domnit in Valahia, fiind o marioneta a turcilor.
In anul 1476, Tepes a intrat cu ajutorul Moldovei si a Transilvaniei in Valahia, dar aceasta domnie nu a durat decat cateva luni, fiind asasinat pe campul de lupta cu turcii. A fost decapitat si capul sau a fost dus la Constantinopole, ca o dovada a mortii sale.
Pe scurt despre Vlad Tepes:
Nume: Tepes
Prenume: Vlad
Alte Nume: Vlad Draculea
Data Nasterii: noiembrie 1431
Data decesului: decembrie 1476
Locul Nasterii: Sighisoara
Parinti: Vlad al II-lea Dracul
Sotie: Cnaejna Bathoty a Transilvaniei, Jusztina Szilagyi a Moldovei, Ilona Nelipic a Valahiei
Copii: Radu, Vlad, Mihai, Mihnea I cel Rau si Zaleska
Frati:Radu
Nationalitate: Romana
Ocupatie: Domnitor Tara Romaneasca 1448, 1455-1462 si 1476
De ce este Vlad Tepes faimos?
Vlad Tepes a devenit faimos datorita tehnicilor sale de pedepsire brutale. Foarte des poruncea ca nelegiuitii sa fie jupuiti, fierti, decapitati, orbiti, spanzurati, arsi, prajiti, ingropati de vii sau trasi in teapa. De asemenea ii placea sa taie nasuri, urechi, organe sexuale sau limba. Dar dintre toate, metoda sa favorita era trasul in teapa. De aici i-a ramas si numele Tepes.
De ce ne place deVlad Tepes?
Ne place de Vlad Tepes deoarece a fost un domnitor al Tarii Romanesti, drept, dur si neinfricat ce si-a aparat tara cu multa vitejie de oastea otomana.
Vlad Tepes Liste