Samuel von Brukenthal (nascut 26 iulie 1721, comuna Nocrich, judetul Sibiu - decedat 9 aprilie 1803, Sibiu). Guvernator al Transilvaniei (1777-1787).
Descendent al unei familii de juristi; bunicul şi tatal sau au fost judecatori în Nocrich. Numele original al familiei era Brekner. Pentru meritele sale tatal a fost înnobilat (1724), primind titlul de "von Brukenthal". Mama sa, Suzanna, provenea din familia de patricieni şi medieseni von Heydendorff. Dupa absolvirea gimnaziului (1741), a lucrat c. doi ani la cancelaria din Sibiu.
Din 1743 a studiat dreptul, filozofia, stiintele politice şi administrative la universitatile din Halle şi Jena, fara a obtine un titlu academic. Pe durata studiilor a patruns în cercurile Curtii regale din Berlin şi se presupune ca a
r fi devenit membru al Lojei Masonice din Magdeburg. La încheierea studiilor a obtinut la Viena functia de cancelar provincial.
In vara anului 1745 revine la Sibiu, fiind admis la cancelaria administratiei locale. La 26 octombrie 1745 se casatoreste cu Sofia Katharina von Klocknern, fiica primarului Daniel von Klocknern, eveniment ce da un impuls deosebit carierei sale, sotia aducându-i o zestre de circa 30 000 de guldeni, proprietati funciare şi imobiliare care-l propulseaza printre cei mai însemnati oameni ai Transilvaniei.
Intre 1745 şi 1751 a ocupat unele functii minore în administratie: grefier secund, apoi grefier principal, iar din 1751 vicenotar al magistratului de Sibiu. In 1753 calatoreste la Viena, unde este primit în audienta de împarateasa Maria Tereza. Intrucât işi doreau sa aiba şi ei un secretariat al administratiei (la fel ca maghiarii şi secuii), Samuel von Brukenthal a fost însarcinat sa înfiinteze acest secretariat, misiune de care s-a achitat atât de bine încât la 18 ianuarie 1754 este numit la conducerea acestuia. Ridicat de împarateasa Maria Tereza la rangul de baron (1762), numit seful Cancelariei Curtii (1765) şi sef al Cancelariei Provinciei (1772), apoi guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787).
Dupa moartea Mariei Tereza cade în dizgratia împaratului Iosif II, fiind obligat sa se retraga din functia de guvernator. Mare iubitor de arta, înca din perioada primei sale sederi la Viena a început sa-şi creeze diverse colectii, precum şi o biblioteca foarte valoroasa. O parte a colectiei a achizitionat-o la Viena, fie personal, fie cu concursul pictorului Johann Martin Stock, unele picturi provenind din colectii mai vechi precum cea a arhiducelui Leupold Wilhelm, altele fiind obtinute fie de pe piata de arta, fie direct de la unii artisti ai vremii, precum Franz Neuhauser cel Tânar sau Martin Meytens. O alta parte a colectiei a fost achizitionata în Transilvania. Inca din 1773, colectiile sale erau incluse într-un almanah ca fiind printre cele mai valoroase colectii particulare aflate acel moment la Viena.
In 1779 a construit la Sibiu, în stilul barocului tarziu dupa model vienez, palatul care azi îi poarta numele, resedinta ce adapostea seratele muzicale şi literare patronate de baron, galeriile de arta, cabinetul de stampe şi biblioteca, care a reprezentat un focar spiritual de exceptie pentru Transilvania. Spirit iluminist, şi-a deschis colectiile de arta europeana publicului înca din 1790, iar prin testament a dispus deschiderea Palatului sau ca muzeu public, fapt ce s-a produs în 1817, astfel luând fiinta una dintre primele institutii de acest gen de pe continent.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru samuel_von_brukenthal. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.