Gheorghe Duca, grec de origine, din Rumelia, vine cu familia de mic în Moldova, el a fost Domn al Moldovei in perioada noiembrie 1665-mai 1666; decembrie 1668 - decembrie 1671; ianuarie - august 1672 si decembrie 1678 - noiembrie 1683 şi al Ţării Româneşti intre decembrie 1673 - noiembrie 1678.
Despre viata sa:
Se ataşează de Vasile Lupu şi ajunge boier, mare vistiernic al domnului Eustratie Dabija, devine chiar ginere al acestuia. Urcă pe tron cu sprijinul soacrei sale, doamna Dafina, care avea cunoştinţe sus-puse la Istanbul, însă prima domnie durează puţin din cauza lipsei de informare a sultanului de către marele vizir în legătură cu o scrisoare trimisă de domn către hanul Crimeei. Revenit la domnie în 16
68, se comportă mult mai dur faţă de boieri şi impune dări sporite, fapte care duc la izbucnirea unei răscoale conduse de unii boieri nemulţumiţi in decembrie 1671).
Gheorghe Duca se retrage spre Ţara Românească cerând ajutor otomanilor, îşi recuperează tronul, dar este detronat curând, întrucât sultanul Mehmed IV, angajat într-o expediţie asupra Kameniţei, în 1672, după ce este primit de domn cu mare fast la Iaşi, decide să-i ia tronul, în urma uneltirilor unor boieri. Expediat la Istanbul, în 1673 ocupă tronul Ţării Româneşti sprijinit de boierii Cantacuzini, cu mare influenţă la Poartă, în decembrie 1678, Şerban Cantacuzino, profitând de prietenia cu marele vizir, primeşte tronul Ţării Româneşti, Gheorghe Duca fiind mutat pe tronul Moldovei.
Pe plan intern, lăcomia domnului, obişnuit să trăiască în lux, a dus la creşterea aberantă a impozitelor, plătite cu forţa chiar şi de boieri. Marele succes în politica externă a fost obţinerea conducerii Ucrainei, în 1681, prin plata unei mari sume de bani către Poartă şi cu susţinerea unor căpetenii căzăceşti. Participant la ultimul asediu otoman asupra Vienei (1683), pe drumul de întoarcere este capturat (25 decembrie 1683) la Domneşti, ţinutul Putna, de un grup de 500 de polonezi, fiind dus în Polonia.
Moare la 31 mart. 1685 la Liov, în prizonierat, în urma sa au rămas ctitoriile care împodobesc oraşul Iaşi: mănăstirea Cetăţuia, lângă Iaşi (1671), şi mănăstirea Sf. Ioan Gură de Aur in 1682. Domnia sa este zugrăvită de Mihail Sadoveanu în romanul Zodia Racului sau vremea Ducăi Vodă (1929).
Nu exista site-uri adaugate inca pentru gheorghe_duca. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.