Flavius Petrus Sabbatius Justinianus s-a nascut in anul 482 sau 483 in Taureşium si a decedat pe 13/14 noiembrie 565 in Constantinopol. El a fost împărat romano-bizantin in perioada 527-565.
Despre viata sa:
Nepot al împăratului Justinus I (518-527), a beneficiat din plin de protecţia unchiului său, care s-a îngrijit să primească o educaţie aleasă şi o cultură solidă. A ocupat importante demnităţi în stat, ajungând până la rangul de caesar (aprilie 527) şi moştenitor al tronului Imperiului Romano-Bizantin, pe care, practic, l-a guvernat în ultimul an al domniei lui Justinus I.
Pe plan intern s-a confruntat încă de la începutul domniei cu grave probleme care au culminat cu răscoala Nika din 532, care i-a ameninţat însăşi domnia. Şituaţia in
ternă i-a impus un amplu program de reforme, pentru redresarea imperiului. Au fost reformate administraţia şi fiscalitatea, a fost codificat dreptul roman, creându-se monumentala operă juridică Corpus Juris Civilis.
Disputele religioase dintre ortodocşi şi monofiziţi l-au determinat să intervină în problemele Bisericii, convocând cel de-al cincilea conciliu ecumenic, desfăşurat la Constantinopol în mai 553. Literatura şi arta au beneficiat de asemenea de susţinerea sa. Un vast program edilitar a dus la înfrumuseţarea oraşelor imperiului cu remarcabile monumente arhitectonice, precum bisericile Sfânta Sofia şi Sfinţii Apostoli de la Constantinopol sau bisericile din Ravenna, reprezentative pentru stilul bizantin care îşi desăvârşeşte trăsăturile esenţiale tocmai în această epocă.
Pe plan extern, rivalitatea cu Persia Sasanidă în Orient a degeherat în conflicte militare de amploare (526-532, 540-545, 549-557). Frontiera dunăreană a fost permanent asaltată de neamuri barbare, care au obligat imperiul la însemnate eforturi financiare şi militare. Asemenea atacuri au întreprins bulgarii (535, 540, 544, 552), sclavinii (545, 548, 549, 550-551, 552), anţii (544) şi hunii cutriguri (551, 559).
Obiectivul suprem, dar nerealist, al politicii externe a lui Iustinian I l-a constituit însă recucerirea de la germanici a fostelor provincii ale Imp. Roman de Apus. Punând în aplicare acest plan, el recucereşte Africa de Nord vandală (533-534), Italia ostrogotă (535-555) şi Sud-Estul Spaniei vizigote (554), restabilind unitatea mediteraneană a fostului orbis Romanus.
In timpul lui Iustinian I, provincia Scythia Minor (Dobrogea) cunoaşte ultima sa perioadă de înflorire. A fost ultimul împărat romano-bizantin care a vizat recucerirea Daciei. Intre anii 530 şi 534, el readuce sub stăpânirea imperiului cetăţile de pe malul stâng al Dunării, precum şi o fâşie de teritoriu din Sudul vechii Dacii din zona Banatului şi până la Dunărea maritimă. La moartea sa, în primul rând ca urmare a politicii externe nerealiste, Iustinian I lăsa însă Imp. Romano-Bizantin epuizat din punct de vedere financiar şi militar.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru iustinian_i_cel_mare. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.