Nicolae Costin (nascut circa 1660 - decedat septembrie 1712). Cărturar şi cronicar moldovean. Fiul lui Miron Costin. Şi-a făcut studiile la şcoala iezuită din Iaşi şi la şcolile din Polonia. Cunoştea limbile latină, slavonă, polonă şi greacă. S-a implicat în viaţa politică a Moldovei, avansând pe scara ierarhiei dregătoreşti de la logofăt al treilea, sub Constantin Cantemir, la cea de vornic al Ţării de Jos în a doua domnie a lui Antioh Cantemir (1705-1707) şi de logofăt în timpul domniei lui Dimitrie Cantemir şi în cea de-a doua domnie a lui Nicolae Mavrocordat, al cărui cronicar oficial a fost. Căsătorit cu Ileana, sora domnului Constantin Duca, a fost unul dintre sfetnicii apropiaţi ai
acestuia.
Nicolae Costin este autorul a două lucrări cu conţinut istoric: Letopiseţul Ţării Moldovei de la zidirea lumii până la 1601 şi Domnia lui Nicolaie Alexandru Vodă, veleatul 7218 şi De domnia lui Dumitraşcu vodă Cantemir, veleatul 1719. Prima este o compilaţie lipşită de unitate, ale cărei izvoare au fost folosite de Nicolae Costin fără spirit critic, dar care s-a bucurat de o mare circulaţie.
A doua lucrare, prezentând evenimentele din timpul primei domnii a lui Nicolae Mavrocordat şi din cea a lui Dimitrie Cantemir, până la 1711, contemporane autorului, în care el însuşi a fost implicat, este mai importantă ca izvor istoric decât cea dintâi. A semnat traducerea în limba română, sub titlul de Ceasornicul domnilor, după o verşiune în limba latină a lui M. Wanckelius, a romanului scriitorului spaniol Antonio de Guevara, Libro aureo del gran Emperador Marco Aurelio con el Relox de principes, considerat de G. Ivaşcu ca fiind „primul roman occidental împământenit în cultura română".
Nu exista site-uri adaugate inca pentru nicolae_costin. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.