Constantin Cantemir (nascut 8/18 noiembrie 1612, Silistea, tinutul Falciu, azi comuna Dimitrie Cantemir, judetul Vaslui - decedat 16/26 martie 1693). Domn al Moldovei (iunie 1685-16/26 martie 1693). Tatal marelui carturar Dimitrie Cantemir.
Ridicat din neam de raze şi, a ajuns pe tron cu sprijinul lui Serban Cantacuzino, domnul Ţării Românesti. Inainte de a fi domn a luptat 17 ani in armata polona, ajungând capitan de cavalerie. Revenit în Moldova, este serdar (comandantul cavaleriei), primind şi dregatorii civile ca mare clucer (aproviziona Curtea Domneasca) şi reprezentant diplomatic la Istanbul.
Urca pe tron la 73 de ani, Ion Neculce descriindu-l astfel: „ şi era om viteazu şi cu sfat bun. [...] Carte nu stie, ce numai iscalitura învatasa de
o face. [...] Semne multe ave pe trup de la razboaie, în cap şi la mâini, de pe cându fusese slujitoriu în Ţara Leseasca" (Letopisetul Ţării Moldovei). Cu boierii a fost în relatii bune, cu exceptia executiei lui Miron Costin (cronicarul) şi a fratelui sau, Velicico, în decembrie 1691, banuiti de un complot. Ulterior, Cantemir a regretat fapta sa, punând-o pe seama presiunilor unor boieri.
In plan extern s-a aflat la mijloc între confruntările dintre polonezi şi otomani. Intrucât fiii sai, Antioh şi Dimitrie, erau ostatici la turci, a preferat sa fie fidel Portii. Intr-una din desele campanii ale polonezilor în Moldova, din octombrie 1691, s-a consumat celebrul episod al atacului organizat de regele Jan Sobieski asupra Cetatii Neamtului, care a rezistat 4 zile, fiind aparata de un mic numar de osteni. S-a gândit la ruperea relatiilor cu Poarta, semnând la Sibiu, în februarie 1690, un tratat secret cu austriecii, care nu a fost pus în aplicare din cauza victoriilor turcesti din perioada urmatoare. Relatiile cu domnul Ţării Românesti, Constantin Brâncoveanu, au fost tensionate pentru ca acesta îi sustinea pe adversarii sai.
Se stinge din viata la 81 de ani şi este înmormântat la biserica Sf. Nicolae Domnesc din Iaşi. Osemintele au fost mutate de fiul sau, Antioh, la manastirea Miera, ctitoria sa. Referitor la familia sa, sunt de remarcat cei doi fii, Antioh, domn al Moldovei (1696-1700; 1705-1707), şi mai ales marele carturar Dimitrie Cantemir, de asemenea, domn (1710-11), care i-a dedicat cartea Viata lui Constantin Cantemir (1718).
Constantin Cantemir Liste