FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 3,835
Voturi: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
2
Noted


In aceasta pagina

Grigore Gafencu Biografie
Grigore Gafencu Videoclipuri
Site-uri despre Grigore Gafencu
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Grigore Gafencu
Intreaba despre Grigore Gafencu
Adauga un citat spus de Grigore Gafencu
 

Grigore Gafencu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Grigore Gafencu has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Grigore Gafencu

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   voievod   principe   poet   persoane faimoase   bucuresti   producator   prezentator tv   prezentator   regizor   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Grigore Gafencu

 Q:   Intreaba despre Grigore Gafencu       
Grigore Gafencu Grigore Gafencu s-a nascut pe data de 30 ianuarie 1892 in Bucureşti, s-a stins din viata la 30 ianuarie 1957 in Neuilly, Franţa. El a fost diplomat, jurnalist şi om politic, reprezentant de seamă al exilului românesc.

Despre viata sa:

IÅŸi face studiile în Å£ară ÅŸi străinătate ÅŸi obÅ£ine doctoratul în ÅžtiinÅ£e Juridice la Paris (1914). In timpul celui de-al Doilea Război Balcanic ÅŸi în timpul Primului Război Mondial se înrolează, iar serviciile militare îi sunt răsplătite cu înalte decoraÅ£ii: Coroana României, Ordinul Mihai Viteazul ÅŸi Crucea de Război Britanică. Intră în politică, dar concomitent se manifestă ÅŸi ca jurnalist talentat ÅŸi lucid. Intemeiază publicaÅ £iile "Revista vremii" (1921-1924) ÅŸi "Timpul" (1937-1944).

In 1923 preia conducerea ziarului "Argus", foaie de bursă şi de informaţii comerciale, pe care o transformă într-o tribună a vieţii sociale şi economice româneşti. Fondator al Agenţiei Române de Presă (RADOR). Membru PNŢ şi deputat; subsecretar de Stat (1923-1933) la mai multe ministere. Conduce destinele politicii externe româneşti într-o situaţie complexă pe plan intern şi internaţional (ministru al Afacerilor Străine, 23 decembrie 1938-3 iulie 1940), militând pentru o mai strânsă colaborare a ţărilor din Mica Antantă cu democraţiile occidentale, în special cu Franţa; ministru plenipotenţiar al României la Moscova (august 1940-iunie 1941). Inţelege rapid ce se întâmplă în România şi în lume în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, de aceea decide (1941) să rămână în străinătate.

Exilul său cuprinde trei etape: Geneva (1941-1949), New York (1949-1952) şi Paris (1953-1957). Obţine azil politic în Elveţia, dar i se interzice orice activitate politică. Esenţa activităţii sale în exil constă într-o pledoarie pentru unificarea Europei, soluţia sa fiind o federalizare a continentului inspirată de modelul elveţian. I-a cunoscut pe mulţi dintre fondatorii Uniunii Europene, fiind prezent la mai multe întâlniri care vizau reconstrucţia postbelică a Europei. Participă la Congresul Uniunii Federale Europene de la Montreux (august 1947) şi la Congresul Uniunii Europene a Federaliştilor de la Haga (mai 1949). Ca o recunoaştere a eforturilor depuse, în aprilie 1956 a fost ales preşedinte al acesteia.

In 1948 iniţiază o vastă acţiune de unificare a exilului românesc, lansând Apelul la constituirea Grupului Român pentru Europa Unită. La 11 februarie 1951, împreună cu generalul Nicolae Rădescu, liderul exilului românesc din SUA, alcătuieşte Declaraţia de la Philadelphia, semnată de 250 de români.

In exil îşi publică două dintre cele mai importante lucrări: Preliminarii la războiul din Răsărit (1944) şi Ultimele zile ale Europei (1946), Cenzurate în perioada regimului comunist, vor fi traduse după 1989 şi in România; în 1991 îi este editat volumul memorialistic însemnări politice, 1929-1939.

Moare în Franţa, ulterior osemintele sale fiind reînhumate în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Grigore Gafencu Liste
Na?teri în 1892
Decese în 1957
Politicieni români
Mini?tri de externe ai României
Bucure?teni


 

Grigore Gafencu Videoclipuri
Expoziţia „Grigore Gafencu. Un destin"

irrelevant
4
broken


Tag-uri: politician, diplomat, exil, jurnalist

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru grigore_gafencu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 09 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :