FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 2,443
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Ioan Holender Biografie
Ioan Holender Videoclipuri
Site-uri despre Ioan Holender
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Ioan Holender
Intreaba despre Ioan Holender
Adauga un citat spus de Ioan Holender
Vedete nascute pe 18 Iulie
 

Ioan Holender Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Ioan Holender has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Ioan Holender

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   voievod   principe   poet   persoane faimoase   bucuresti   producator   prezentator tv   prezentator   regizor   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Ioan Holender

 Q:   Intreaba despre Ioan Holender       
Ioan Holender un inginer care devine Directorul Operei din Viena!

S-a născut la 18 iulie 1935 la Timişoara, tatăl fiind un fabricant de marmeladă din oraş. în anul 1948 fabrica de marmeladă este naţionalizată, tânărul Ioan Holender fiind nevoit, mai târziu, să muncească la întreprinderea de Transport Timişoara, ca muncitor necalificat, un an de zile, pentru a-şi asigura existenţa.

După acest purgatoriu, reuşeşte să intre la Politehnica din Timişoara unde studiază la secţia „material rulant" (1953), visul lui fiind să devină inginer mecanic. Pe când era în anul trei, în 1956, se găseşte, întâmplător, în mijlocul revoltei studenţilor din Timişoara (ca urmare a Revoluţiei anticomuniste din 1956 din Ungaria), mai ţine şi un discurs ad-hoc, destul de apreciat de colegii-studenţi, dar şi de „organele" securităţii! Drept urmare, este arestat, apoi eliberat, dar şi exmatriculat, în acelaşi an.

Astfel, se „reprofilează" ca antrenor de tenis. Tot din această perioadă datează şi dragostea lui pentru spectacolele de operă. Nu poate uita, însă, nici spectacolele de teatru, multe după textele dramaturgilor A. Baranga sau Al. Mirodan, pe actorul Maximilian sau pe un alt mare dramaturg, din perioada interbelică, Leunard Divarius, pe care-l pândea de la cofetăria „Violeta" de pe Corso, ca să-l privească, fascinat, cum trece pe stradă.

În 1959 reuşeşte să emigreze în Austria la Viena (împreună cu tatăl său) pentru reîntregirea familiei, la mama lui, care se afla deja acolo. Aici doreşte la început să-şi continue studiile de inginerie mecanică, dar, fascinat fiind de lumea artiştilor, renunţă şi se înscrie la Conservatorul din Viena, unde studiază muzica clasică între 1960 şi 1962.

După absolvire, performează ca bariton la Operele din Viena, Klagenfurt şi Sankt Polten (între 1962 şi 1966), carieră la care totuşi renunţă, devenind, din 1966, agent de impresariat artistic şi manager muzical la Agenţia de teatru „Starka", pe care o face faimoasă în lumea artistică şi pe care o preia după câtva timp, devenind „Agenţia de impresariat artistic Holender".

În 1988 este numit de către Directorul Operei Vieneze, Eberhard Waechter, în funcţia de Secretar General. Mediile vieneze au criticat, la vremea respectivă, această numire, deoarece, prin poziţia nou dobândită în ierarhia Operei de Stat, Holender ar fi putut să-şi impună cântăreţii manageriaţi de el, prin agenţia sa de impresariat artistic, pe scena Operei Vieneze. Ca să termine cu acest scandal, dl. Holender renunţă la firma de impresariat artistic.

După moartea neaşteptată a lui Eberhard Waechter, în 1992, Holender este numit Director al Operei. În această poziţie, renunţă la principiile conservatoare ale lui Waechter, care dorea ca operele să fie înscenate şi regizate după modele originale, vechi, şi are o poziţie avangardistă, lucrând cu regizori cu o concepţie mai modernă, cu puneri în scenă noi ale operelor vechi. Printre regizorii pe care i-a avut sub contract la Opera Vieneză se numără: Willy Decker, Herbert Wernicke, Gotz Friedrich, Hans Neuenfels şi David Pountney.

Până în anul 2007 a fost Directorul Operei din Viena, fiind cel mai longeviv director din istoria acestei instituţii!

Este şi Directorul Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu", care cinsteşte memoria celebrului compozitor şi violonist român.
Ioan Holender nu consideră că anii petrecuţi la Politehnica din Timişoara ar fi pierduţi, aşa cum s-ar fi exprimat unii, pentru că nu ar avea legătură cu cariera lui artistică de mai târziu. Din contră, iată ce eclară domnul Holender într-un interviu acordat doamnei Adriana abeţi şi apărut în numărul 12 din anul 2002 al revistei „Orizont": „Pe mine m-au ajutat algebra, analiza matematică să-mi antrenez creierul, să disting ce e important şi ce e mai puţin important, să aflu cum să ajung dintr-un punct într-altul pe drumul cel mai scurt cu putinţă. Am convingerea că, de la felul în care am ajuns să conduc o instituţie, Opera din Viena, până la modul în care se desfăşoară o discuţie, inclusiv asta pe care o avem noi acum, se simte această influenţă. Deci cred că datorez enorm sistemului de gândire bazat pe rigoarea ştiinţifică." Şi încheie spunând: „Patria mea este Timişoara!"

Ioan Holender Liste
Na?teri în 1935
Directori ai Wiener Staatsoper
Cet??eni de onoare ai Timi?oarei
Oameni în via??
Timi?oreni


 

Ioan Holender Videoclipuri
Interviu Ioan Holender

irrelevant
2
broken


Tag-uri: director opera

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru ioan_holender. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 24 November '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :