Ioan Athanasiu s-a născut la 27 aprilie 1868, în localitatea Sascut, judeţul Putna, azi Bacău, in familia unui preot cu sase copii.
Cariera:
A absolvit Şcoala Superioară de Medicină Veterinară din Bucureşti, promotia 1890. Din 1891 a fost medic veterinar la Constanţa. Şi-a facut specializarea intre 1894 si 1898 la Paris, la Laboratorul Sorbona.
A fost colaborator apropiat al fiziologului francez Etienne Jules Marey si trei ani director adjunct al Institutului Internaţional de Fiziologie "Marey’’ din Boulogne-sur-Seine, Franţa.
In 1905 a fost numit profesor la Catedra de Fiziologie Generală şi Comparată a Facultăţii de Ştiinţe şi la Şcoala Superioară de Medicină Veterinară din Bucu
reşti. Aici a folosit primele filme ştiinţifice la ilustrarea cursurilor sale.
A condus un laborator de fiziologie in Bucuresti. Laboratorul era dotat cu aparatura procurata sau inventata de el.
În perioada 1915 - 1920, a fost rector al Universităţii din Bucuresti. În 1907 a infiintat alaturi de Ioan Cantacuzino, Gheorghe Marinescu şi Victor Babeş "Reuniunea biologica" din Bucureşti.
A militat pentru organizarea Institutului Superior în Domeniul Educaţiei Fizice si a publicat publicat multe articole privind educaţia fizica.
A fost membru corespondent al Academiei romane diin 1911 si a primit distinctia franceza "Legiunea de onoare".
A murit la Bucuresti, pe 20 iulie 1926.
Pe scurt despre Ioan Athanasiu:
Nume : Ioan Athanasiu
Ocupatie: medic veterinar si fiziolog, profesor universitar, inventator
Locul nasterii: Com. Sascut, Jud. Bacau, Romania
Data nasterii: 27 aprilie 1868
Zodia: Taur
Parinti: Preotul Theodor Athanasiu ÅŸi preoteasa Ecaterina
Starea civila: necasatorit
Data si locul mortii: 20 iulie 1926, Bucuresti
Studii: Şcoala Superioară de Medicină Veterinară din Bucureşti, promotia 1890
Nationalitate: Romana
Religia: ortodoxa
Lucrari publicate: "Fiziologie specială’’ (1900), "Fiziologia animală" (1914), impreuna cu D. Calugareanu
De ce este faimos Ioan Athanasiu?
A studiat activitatea musculara si a inventat ercograful cu bile. Este predecesorul bioritmului. A contribuit la promovarea metodei grafice şi cinematografice în fiziologie. A redactat impreuna cu fiziologul D. Calugareanu, urmasul sau la catedra, articolul "La lymphe, la formation et la circulation’’- publicat in Dictionnaire de Physiologie al lui Charles Richet. A introdus în Parlamentul României proiectul Legii de reorganizare a Şcoalei Superioare de Medicină Veterinară.
De ce ne place Ioan Athanasiu?
Era un om de stiinta preocupat si de generatiile viitoare, beneficiare ale cercetarilor sale. A lăsat o bursă pentru tinerii fara posibilitati materiale din localitatea natala Sascut.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru ioan_athanasiu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.