Ioan Buteanu (nascut 1821, comuna Somcuta Mare, judetul Maramures - decedat 23 mai 1849, satul Iosas, comuna Gurahont, judetul Arad). Avocat, revolutionar pasoptist şi prefect. Nascut într-o veche familie de nobili români din Transilvania, a urmat gimnaziul piarist din Carei, liceul la Zagreb, în Croatia, şi studii juridice la Pesta.
Dupa absolvire a fost trei ani cancelist (practicant) la Tabla Regeasca (Instanta Suprema) din Târgu-Mures; intra în avocatura în Maramures, în final stabilindu-se la Abrud (1846 - 1848). A fost un aprig sustinator al intereselor românilor, participând la Revolutia de la 1848 din Transilvania. La 28 martie 1848 este delegatul motilor la Adunarea revolutionara a tineretului român din Cluj şi, o luna mai târziu (aprilie 1848), unul dintre princ
ipalii organizatori ai primei Adunari de la Blaj. La a doua Adunare de la Blaj (3-5 mai 1848), este ales membru în Comitetul National Român cu sediul la Sibiu. Urmarit de autoritati, raspunde chemarii lui Nicolae Balcescu şi ia parte la actiunile revolutionare din Ţara Româneasca (iulie-septembrie 1848).
Participa la a treia Adunare de la Blaj (3/15-l6/28 septembrie 1848), fiind desemnat prefect al Zarandului. Aflat la comanda Legiunii a III-a, respinge mai multe atacuri ale armatei maghiare. In aprilie 1849 s-a intâlnit cu deputatul Ioan Dragos şi a respins orice întelegere cu revolutionarii maghiari. In timpul tratativelor este capturat (mai 1849) la Abrud, împreuna Petru Dobra, de maiorul ungur Hatvany.
Obligat sa asiste la moartea camaradului sau, a fost dus de-a lungul vaii Crisului, legat de un tun şi spanzurat de creanga unei salcii, la marginea satului Iosas. Osemintele au fost inhumate în cimitirul de la Gurahont (10 septembrie 1869), iar mai târziu, cu ocazia centenarului nasterii lui Avram Tancu (1924), depuse în cimitirul eroilor de la Tebea. Silviu Dragomir îl caracteriza astfel: „Rolul sau a fost într-adevar dintre cele mai luminoase. [...] n-a urmarit nici un interes particular, n-a vanat şituatii, nici n-a alergat dupa ambitii desarte".
Nu exista site-uri adaugate inca pentru ioan_buteanu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.