FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 5,852
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Ioan Slavici Biografie
Ioan Slavici Videoclipuri
Site-uri despre Ioan Slavici
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Ioan Slavici
Intreaba despre Ioan Slavici
Ioan Slavici Citate
Vedete nascute pe 18 Ianuarie
Vedete decedate pe17 August
Celebritati nascute in Siria Arad Romania
Scriitori in zodia Capricorn
Vedete care au studiat la Universitatea din Viena
Celebritati de religie Ortodoxa
Celebritati de etnie Romana
 

Ioan Slavici Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Ioan Slavici has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Ioan Slavici

Tag-uri Populare


scriitor   scenarist   romania   poet   jurnalist   academician   editor   eseist   actor   scriitoare   istoric   politician   1850   bucuresti   nuvelist   teatru   proza   om politic   filosof   1919   literatura   profesor   ziarist   publicist   autori   afacerist   lugoj   1917   veronica micle   blogger   glossa   humanitas   societatea romana de fenomenologie   italia   butangas   faimos  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Ioan Slavici

 Q:   Intreaba despre Ioan Slavici       
Ioan Slavici Scriitorul si jurnalistul român Ioan Slavici s-a născut la 18 ianuarie 1848, in Şiria, judeţul Arad.

Cariera:

A invătat la şcoala greco-ortodoxă din Siria, apoi la gimnaziul maghiar din Arad şi la Liceul Piarist din Timişoara. A susţinut examenul de bacalaureat la Satu-Mare. In 1868 se inscria la Universitatea din Budapesta, dar in anul următor se îmbolnăvea si se întorcea in Şiria A lucrat ca secretar al notarului din Cumlaus, si s-a inscris apoi la Universitatea din Viena, la Facultatea de Drept. In capitala imperiului habsburgic l-a cunoscut pe prietenul de o viata, Mihai Eminescu.

A debutat in anul 1871, in Convorbiri literare cu comedia Fata de birău si in anul următor publica prima poveste, Zâna zorilor. Au urmat Ileana cea şireata, Florita din co dru, Doi feti cu stea în frunte. In 1974 citea la Junimea nuvela Popa Tanda si in 1975 se muta la Bucuresti si se căsătorea cu Ecaterina Szöke Magyarosy. A călătorit in acelaşi an la Viena si Budapesta, apoi a fost numit profesor suplinitor de filozofie la Liceul Matei Basarab din Bucureşti. In 1877 devenea redactor la Timpul si in 1878 publica Gura satului. In anul 1880 aparea nuvela Budulea Taichii si in 1881, volumul Novele din popor, care cuprindea proza scrisă până atunci, inclusiv Moara cu noroc. A înfiinţat ziarul Tribuna la Sibiu in 1884 si in 1885 a fost arestat de autoritatile maghiare pentru articolele în care revendica drepturile românilor. A divortat in 1885 de Ecaterina Szöke Magyarosy.

In 1886 s-a căsătorit cu Eleonora Tanasescu si a avut cu ea 6 copii. A fost condamnat de Curtea cu juri din Cluj la un an de închisoare, in urma unui proces de presă, si a fost dus la Watt, in Ungaria. In 1888 a avut loc premiera dramei istorice Gaspar Gratiani la Teatrul National din Bucuresti. Era eliberat din închisoare in iulie 1889 si in 1890 s-a întors la Bucuresti si a început sa predea la azilul Elena Doamna.

In 1892 a devenit cetăţean român si a publicat volumele I si II de Novele. A editat in 1894 publicaţia Vatra, împreuna cu Cosbuc si Caragiale si a publicat aici romanul Mara. In 1902 a publicat romanul Din batrâni, premiat de Academia Română.

A condus ziarul filogerman Ziua, care milita pentru neutralitatea României în primul razboi mondial si in 1916 a fost din nou arestat si inchis la Fortul Domnesti. În timpul ocupaţiei germane, a scris articole de orientare progermana si in 1919 a fost arestat din nou, judecat si condamnat din cauza convingerilor sale filogermane. A fost eliberat in acelaşi an. A scris volumul autobiografic Închisorile mele, apărut in 1921 si in 1923 a publicat romanul Cel din urma armaş.

In 1924 a văzut lumina tiparului volumul de Amintiri, cuprinzand memorii despre personalităţi ale culturii române ca Eminescu, Caragiale, Creanga, Cosbuc si Maiorescu si Lumea prin care am trecut.

Ioan Slavici a murit la 17 august 1925, la Crucea de Jos, judeţul Vrancea, la 77 de ani si a fost înmormântat la schitul Brazi.

Pe scurt despre Ioan Slavici:

Nume: Ioan Slavici
Ocupatia: scriitor si jurnalist
Data nasterii: 18 ianuarie 1848
Zodia: Capricorn
Locul nasterii: Şiria, judeţul Arad, România
Părinţi: Sava şi Elena Slavici
Nationalitate: Romana
Data si locul decesului: 17 august 1925, Crucea de Jos, judeţul Vrancea
Stare civila: căsătorit
Soţia: Eleonora Tanasescu
Copii: 6- Titu Liviu, Lavinia Ioana Iosefina, Ion Marcel, Fulvia, Elena, Lavinia
Studii: Facultatea de Drept la Universitatea din Viena
Limbi straine: germana si maghiara

De ce este faimos Ioan Slavici?

Este unul din clasicii literaturii române, a scris povesti, nuvele, romane, piese de teatru, memorii si articole de presa.

De ce ne place Ioan Slavici?

O parte din scrierile sale, ca Mara, Pădureanca, Moara cu Noroc au fost ecranizate.

Ioan Slavici Liste
Na?teri în 1848
Decese în 1925
Scriitori români
Germani?ti români
Ar?deni
Autori români


 

Ioan Slavici Videoclipuri
Ioan Slavici - Budulea Taichii

irrelevant
5
broken


Tag-uri: scriitor, jurnalist

[editeaza tag-uri]


Categorie: Scriitori  - ( Scriitori - Archiva)

Data Adaugarii: 25 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :