Dimitrie Bolintineanu (nascut februarie 1819 sau între 1824 şi 1826, Bolintin-Vale, judetul Ilfov - decedat 20 august 1872, Bucuresti). Poet, prozator, publicist, traducator, diplomat şi om politic. Al doilea fiu al macedoromânului Ienache Cosmand, arendas, mic proprietar, subprefect, şi al Anicai Bolintineanu., „... veniti din Balcani... un fel de moşieri de clasa a treia, sau mai curând din clasa arendaşilor" (N. Iorga).
Din 1829, Bolintineanu se stabileste la Bucuresti, unde devine elev al scolii Coltea; în 1831 ramâne orfan de ambii parinti, fiind obligat sa se întretina singur de timpuriu, prin slujbe functionaresti. De prin 1831 studiaza la Sf. Sava, iar de la sfârşitul lui 1835-începutul lui 1836 pleaca obtinând o bursa la studi
i la Paris, unde audiaza prelegerile de la College de France tinute de Jules Michelet, Edgar Quinet, Adam Mickiewicz s.a. Este copist, ulterior secretar la Ministerul Trebilor Dinafara.
Debuteaza ca poet în „Curierul de ambe sexe" cu elegia O fata tânara pe patul mortii (1842), iar în 1847 îi este publicat volumul Colectie din poe şiile domnului Dimitrie Bolintineanu; în 1855 apare Poezii vechi şi noua, o culegere de elegii, balade, epistole, cântece şi poeme. Alte volume de versuri publicate sunt Legende şi basme nationale în versuri (1858) şi Poezii de Dimitrie Bolintineanu atât cunoscute cât şi inedite (1865).
Scrie legende istorice, unele preluate de la cronicari, altele imaginate, epopei (Traianida, Conrad), romane (Manoil; Elena), jurnale de calatorie, fabule, satire, dramaturgie s.a. Participa la Revolutia de la 1848, conduce publicatia „Poporul suveran", unde face propaganda revolutionara. Dupa înfrângerea Revolutiei fuge în Transilvania, merge apoi la Istanbul şi, în sfârşit, la Paris, unde îşi continua studiile.
Face calatorii prin Palestina, Egipt, Siria, Bulgaria, Turcia, pe care le descrie în diverse publicatii. Revine în Ţara la 1859 pentru a participa la viata politica. Pe 12 octombrie 1863 este numit ministru al Cultelor şi Instructiunii Publice în guvernul Mihail Kogalniceanu. La 19 iulie 1864 demisioneaza din guvern şi este numit; de A.I. Cuza membru al Consiliului de Stat.
Dupa 1866 iese din politica, iar în 1871 se îmbolnaveste grav, traind din mila prietenilor. Publica, pâna la sfârşitul vietii, peste 50 de volume de poezii, proza, legende istorice, biografii romantate, jurnale de calatorie, romane. Moare în mizerie, rapus de boala. Contemporanii au avut o parere diferita fata de opera sa, Aaron Densusianu considerându-l unul dintre cei mai mari poeti lirici români, în timp cel Nicolae lorga îi neaga orice valoare.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru dimitrie_bolintineanu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.