Sigismund Bathory (nascut 1573 - decedat 27 martie 1613, Praga). Principe al Transilvaniei (mai 1581-1597; august 1598-martie 1599; februarie-august 1601; septembrie 1601-iulie 1602). Fiul lui Cristofor Bathory şi al Elisabetei Bocskay, a fost ales principe al Transilvaniei în mai 1581 de Dieta de la Cluj, la solicitarea unchiului său, Ştefan III Bathory, rege al Poloniei şi principe al Transilvaniei.
Fiind minor, puterea a fost exercitată în numele său de o locotenentă, până în 1588, când Dieta de la Mediaş l-a declarat major. Pe plan extern, după 1590 se apropie tot mai mult de Habsburgi. In 1593, la declanşarea războiului turco-austriac, refuză cererea sultanului Murad III de a participa la campania împotriva Habsburgilor, iar
în august 1594, la recomandarea consilierului său, iezuitul spaniol Alphonso Carillo, aderă la Liga Sfântă. Actul său politic stârneşte nemulţumirea partidei proturce, majoritară în rândul stărilor, şituaţie în care se arată dispus să cedeze tronul vărului său, Balţazar Bathory. Asigurat însă de sprijinul unchiului său Ştefan Bocskay, căpitanul Oradei, Bathory revine asupra deciziei sale şi îi execută pe capii partidei adverse, în frunte cu Baltazar Bathory.
Alianţa cu Habsburgii va fi întărită prin căsătoria sa cu arhiducesa Măria Krisztierna de Habsburg, fiica arhiducelui Carol şi nepoata împăratului Rudolf II (1595), care-i aduce titlul de principe al Imperiului. Visând să devină conducătorul celor trei Ţări Române, la 20 mai 1595 i-a impus lui Mihai Viteazul un tratat de vasalitate prin care domnul muntean devenea doar un simplu locţiitor al său în Ţara Românească, Aron Vodă, domnul Moldovei, care a refuzat acceptarea unui asemenea tratat, fost detronat şi înlocuit cu Ştefan Răzvan, care a semnat tratatul la 3 iun. 1595.
In perioada septembrie-octombrie 1595, Bathory susţine, cu ostile Transilvaniei, efortul lui Mihai Viteazul de alungare a turcilor din Ţara Românească. Pe plan intern, revolta secuilor, generată de încălcarea drepturilor lor, a fost înăbuşită brutal de trupele lui Ştefan Bocskay. La 26 octombrie 1596, Bathory suferă, alături de aliaţii săi imperiali, o severă înfrângere în faţa trupelor otomane la Mezokeresztes. Fire nehotărâtă şi nestatornică, în 1597 cedează principatul imperialilor în schimbul ducatelor Oppeln şi Ratibor. Guvernarea Transilvaniei va fi asigurată iniţial de comisari imperiali, iar apoi de principesa Măria Krisztierna (aprilie-august 1598).
In august 1598 revine pe neaşteptate în Transilvania şi reocupă tronul pe care-l va ceda însă în martie 1599 vărului său, cardinalul Andrei Bâthory. In martie 1601 Dieta de la Cluj îl realege principe al Transilvaniei.
Infrânt de Mihai Viteazul şi Basta la Guruslău (3/13 august 1601), se refugiază în Moldova. După ce în 1602 susţinătorii săi au fost înfrânţi de Basta la Teiuş, Bathory renunţă definitiv la tronul Transilvaniei şi se retrage în Cehia, unde rămâne până la sfârşitul vieţii.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru sigismund_bathory. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.