misionara sacrificiului absolut, are şi ascendenţă românească!
După cum susţin din ce în ce mai multe surse, printre care şi un guru în materie de cercetare, jurnalistul american David Binder, 23 de ani, corespondent al mai multor ziare de prestigiu printre care şi New York Times, maica Tereza este născută din tată macedo-român şi mamă albaneză.
„Lately there have been reports that Mother Teresa, the nun beati-fied as an Albanian Catholic, had a Vlach father, Nikola Bojaxhiu" -„Mai târziu au apărut indicii că Maica Tereza, călugăriţa beatificată ca albaneză catolică, a avut un tată vlah, Nikola Bojaxhiu". Aşa scrie Binder în articolul „Vlachs" din Mediterranean Quarterly, Vol.
15, No. 4, Duke University Press.
La fel susţine şi Enciclopedia liberă, Wikipedia, care explică de ce maica Tereza spunea că este de origine albaneză. Tatăl ei murind pe când ea avea numai 9 ani, ea a pierdut astfel orice legătură cu familia aromână din partea tatălui, fiind crescută numai de mama albaneză.
În orice caz, Agnes Gonxha Bojaxhiu (maica Tereza) s-a născut la 27 august 1910, în oraşul Skopje din Macedonia, tatăl fiind Nikola Gonxha Bojaxhiu (Nicolae Gonga Boiagiu), macedo-român, şi mama albaneză, Drane.
Dorind foarte mult să ajungă în India, ea pleacă din ţară mai întâi în Irlanda unde se alătură ordinului misionar al surorilor de la Notre-Dame de Lorette (1928). Aici primeşte numele de sora Maria-Tereza, având duhovnică pe Therese de Lisieux. În 1929 pleacă în India, unde, după mai multe etape de pregătire, primeşte cinul de Directoare de studii la Şcoala Sfânta Măria (1944) din Calcuta, sub denumirea de sora Tereza.
În 1946 se consideră chemată să ajute, în numele Domnului nostru Iisus Hristos, pe cei săraci. Papa Pius al XII-lea îi aprobă această dorinţă a sa în 1948 şi Maica Tereza începe să-i ajute pe cei săraci din mahalalele oraşelor. În acelaşi an, primeşte cetăţenia indiană şi se instalează la Taltola cu câteva femei credincioase care au urmat-o. Cu acestea Maica Tereza a format Ordinul Misionarelor Carităţii în oraşul Calcuta.
Maica Tereza a ajutat foarte multe fiinţe nevoiaşe, victime ale catastrofelor sau bolnave. Domnia Sa a făcut chiar o minune: a vindecat o indiană, pe Monika Besra, de o tumoare la stomac.
A avut şi o foarte bogată activitate organizatorică. De pildă, a înfiinţat mai multe ramuri ale Congregaţiei numite: Fraţii misionari ai Carităţii, Părinţii misionari ai Carităţii etc. A deschis şi o casă pentru bolnavii de SIDA. Alte comunităţi a deschis în peste 123 de ţări.
Activitatea ei extraordinară a fost răsplătită de diferite ţări ale lumii cu medalii, premii, decoraţii, cu acordarea titlului de cetăţean de onoare de multe state ale lumii. în anul 1979 i se acordă Premiul Nobel pentru Pace.
Maica Tereza a trecut în eternitate la 5 septembrie 1997.
Biserica Catolică, prin Sanctitatea Sa Papa Ioan-Paul al II-lea, a beatificat-o în anul 2003.
Maica Tereza Liste