Ioan Budai-Deleanu (nascut 6 ianuarie 1759 sau 176I, satul Cigmau, azi apartinând orasului Geoagiu, judetul Hunedoara - decedat 24 august 1820, Lemberg, azi Lvov, în Ucraina). El a fost reprezentant al Scolii Ardelene si fiu de preot greco-catolic.
A urmat gimnaziul la Blaj şi studii de filozofie şi drept la Viena (1777-1779). Intre 1779 şi 1783 a fost bursier al Colegiului Sf. Barbara, studiind teologia. La Viena i-a cunoscut pe Gheorghe Sincai şi pe Samuel Micu, ale caror idei iluministe le împartasea. In 1784 şi-a luat doctoratul la Erlau. Atmosfera indusa de ostilitatea episcopului Ioan TBob fata de carturarii din scolile de aici l-a determinat ca în 1787 sa paraseasca orasul de pe Târnave pentru un post de functionar la Tribunalul din Lemberg (Liov),
unde va ramâne pâna la sfârşitul vietii. S-a implicat şi în lupta de emancipare nationala a românilor, fiind probabil şi coautor al Supplex-ului. Opera sa istorica cuprinde: De originibus populorum Transilvaniae commentatiuncula, cum observationibus historico-criticis, în care prezinta originea şi istoria diferitelor populatii din Transilvania; Widerlegung der zu Klausenburg 1791 tiber die Vorstellung der Walachischen Nation herausgekommen Noten, care constituie una dintre cele mai pertinente şi mai combative replici la notele critice semnate de Joseph Karl Eder la editia sa a Supplex-ului, în care argumenteaza stiintific românitatea şi continuitatea românilor; Introducere istoricesca la un lexicon român-german, preconizat în zece volume, din care a realizat doar litera „A", o izbutita monografie consacrata românitatii românilor; Kurzgefasste Bemerkungen uber Bukowina Scurte note asupra Bucovinei), prima monografie a unui autor român consacrata acestei provincii. Este şi autorul epopeii Tiganiada sau Tabara tiganilor, lucrare eroi-comica cu pronuntat caracter social şi anticlerical, şi al poemului satiric Trei viteji, ramas însa neterminat, în care valorifica motive din Don Quijote.
„Reprezentant modern al Scolii Ardelene, - afirma istoricul A. Armbruster - cu preocupari complexe (literatura, istorie, filozofie, filologie, drept) şi cu cea mai întinsa cultura şi cea mai profunda formatie intelectuala dintre toti reprezentantii sai. [...]. Cunoscator temeinic atât al vastei documententatii privind românitatea şi continuitatea românilor, expusa de George Sincai, cât şi a celor mai recente cuceriri istoriografice ale iluminismului european, Budai-Deleanu a realizat câteva opere istoriografice care atesta solida formatie profesionala a autorului cât şi o gândire şi logica istorica prin care îi depaseste pe toti reprezentantii Scolii Ardelene."
Ioan Budai-Deleanu Liste