Simion Balint (nascut 1810, Copand, comuna Noşiac, judetul Alba - decedat 16 aprilie 1889, comuna Roşia Montană, judetul Alba). Preot unit şi revoluţionar paşoptist; prefect în Revoluţia de la 1848, apărător al drepturilor românilor din Transilvania. Şi-a făcut studiile la Cluj (1817-1823) şi Blaj (1830-1834), unde l-a avut profesor pe Timotei Cipariu.
Din 1834 este preot-capel la Roşia Montană, lângă Abrud, asesor con şistorial la Blaj (1852) şi protopop al tractului Roşia (1862). A avut un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. Din iniţiativa sa au fost organizate mai multe adunări în ţinuturile Munţilor Apuseni (martie 1848), în care se discuta despre drepturile românilor. Este arestat la Abrud (18 iunie 1848) şi închis la Aiud pentru
că alături de alţi români din Abrud semnase o petiţie în care se cerea Guberniului de la Cluj să pună capăt provocărilor unor nobili care tulburau armonia dintre români şi maghiari. Eliberat în urma presiunilor făcute de cea de-a treia Adunare de la Blaj (3/15-16/28 septembrie 1848), în noiembrie acelaşi an este numit Prefect al Legiunii Arieş (Turda), participând la mai multe lupte, până la dezarmarea forţată de către trupele austriece (29 august/10 septembrie 1849). Astfel, la Zlatna, recuperează o sumă de bani şi aur brut jefuit de maghiari (noiembrie 1848), respinge atacul unei armate de 1500 de voluntari din Cluj şi Turda, învinge armata ungurilor condusă de Hatvany (mai 1849), îl învinge pe Kemeny Farcaş, care avea să exclame: "Dracu să se mai bată cu popii!" Pentru faptele de vitejie a primit două decoraţii de la împăratul Austriei şi de la ţarul Rusiei (1850).
După revoluţie a continuat să susţină interesele românilor ca participant la delegaţia care a prezentat împăratului austriac mai multe memorii (martie 1850). Membru fondator (1869) al Partidului Naţional al Românilor din Transilvania.
Pictorul Barbu Iscovescu i-a făcut un portret în timpul Revoluţiei, iar mormântul său se găseşte în cimitirul bisericii din Roşia Montană. A fost unul dintre marii români din Transilvania, care a dat dovadă de vitejie şi pricepere în organizarea militară, riscându-şi viaţa şi libertatea pentru respectarea drepturilor naţiunii române.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru simion_balint. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.