Ivanco a fost Despot al Dobrogei in perioada 1385/1386-1399). I-a urmat tatălui său Dobrotici la o dată cuprinsă între 15 februarie 1385 şi septembrie 1386. Unii specialişti au emis ipoteza că Ivanco ar putea fi una şi aceeaşi persoană cu Terter, uzurpatorul de la Dristra din 1376, care i-a succedat apoi tatălui său, la moartea acestuia.
Despre viata sa:
In mai 1387, Ivanco încheie un tratat de pace cu Genova, punând astfel capăt îndelungatului război dobrogeano-genovez care dura de prin 1360. Confruntat cu ofensiva Imperiului Otoman, Ivanco recunoaşte suzeranitatea acestuia, dar în 1387 refuză să pună la dispoziţia sultanului Murad I trupe în campania împotriva sârbilor şi bosniacilor, fapt c
e-l aduce în conflict cu turcii. Concomitent se vede confruntat cu ofenşiva domnului muntean Mircea cel Bătrân care ocupă unele cetăţi de pe malul dobrogean al Dunării.
Campania otomană împotriva sa din 1388 se încheie cu un succes parţial al turcilor, aceştia ocupând o parte a teritoriilor Despotatului Dobrogean, dar nu şi cetăţile de pe litoralul Mării Negre, în frunte cu Varna, care rezistă asediului. După retragerea forţelor otomane, teritoriile dobrogene ocupate de turci vor fi reluate de Mircea cel Bătrân şi alipite Ţării Româneşti. Ipoteza potrivit căreia Ivanco ar fi dispărut în luptele cu turcii din 1388, iar statul dobrogean şi-ar fi încetat existenţa nu se confirmă. O serie de informaţii pledează pentru continuarea existenţei statului său, redus însă la regiunile de litoral.
După 1388 a continuat să păstreze controlul asupra litoralului vest-pontic. La 19 octombrie 1390, autorităţile genoveze îi trimiteau acestuia, printr-un sol, tratatul de pace din 1387 pe care îl ratificaseră. In 1396, cavalerul german Johann Schiltberger, participant la cruciada antiotomană, înregistra faptul că "cea de-a treia Bulgarie (Dobrogea) se află acolo unde se varsă Dunărea în mare şi capitala [ei] se numeşte Caliacra". Statul dobrogean îşi încetează definitiv existenţa în februarie 1399, când tătarii colonizaţi de Baiazid în Rumelia cuceresc Vama.
Referindu-se la acest eveniment, Cronica Messembriei consemnează că "la veleat 6907 [1399] indiction 7, fevruar 2, în ziua de vineri, robitu-s-au Varna de tăŢării cei fără de Dumnezeu". Foarte probabil, în aceste condiţii se încheia şi domnia despotului Ivanco.
Care a fost soarta sa nu se ştie însă. Statutul şi rolul lui Ivanco reies cu claritate din documentele existente. Genovezii îl numesc "strălucitul şi puternicul domn Ivancho", el însuşi intitulându-se "din mila lui Dumnezeu, domnul Ivancho".
Nu exista site-uri adaugate inca pentru ivanco_al_dobrogei. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.