FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 3,694
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Vasile Lupu Biografie
Vasile Lupu Videoclipuri
Site-uri despre Vasile Lupu
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Vasile Lupu
Intreaba despre Vasile Lupu
Adauga un citat spus de Vasile Lupu
 

Vasile Lupu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Vasile Lupu has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Vasile Lupu

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Vasile Lupu

 Q:   Intreaba despre Vasile Lupu       
Vasile Lupu Vasile Lupu s-a nascut in anul 1593 si a decedat in aprilie 1661 la Istanbul. El a fost Domn al Moldovei in perioada aprilie 1634-aprilie 1653 si mai-iulie 1653, el a fost mare ctitor şi protector al Bisericii Ortodoxe.

Despre viata sa:

De origine grecească (sau aromân grecizat), pe numele real Lupu Coci, vine împreună cu tatăl său, Nicolae Coci, mai întâi în Ţara Românească (1611), în timpul domniei lui Radu Mihnea (1611-1616), apoi în Moldova, unde se căsătoreşte cu Tudosca (Teodoşia), fiica marelui vornic al Ţării de Jos, Costea Buciuc. Aici primeşte dregătorii importante: mare vistiernic (1620-1621), comis (1621), mare spătar (1626-1627), din nou mare vistiernic (1627-1628), mare hatman (1629-1630) şi mare vornic al Ţării de Jos (1630-1633), une ltind mereu împotriva domnilor înclinaţi spre o alianţă cu Polonia (Miron Barnovski şi Moise Movilă).

Urcă pe tron după ce-l înlătură pe Miron Barnovski, cu sprijinul Porţii. Are, pe toată durata domniei, o atitudine supusă faţă de turci, cu sprijinul cărora câştigase domnia ("Eu cu toată seminţia mea trag spre turci, de la care îmi am stăpânirea. La ei şi pentru ei voi muri"). După preluarea tronului numeşte în Sfatul Domnesc multe dintre rudele sale (10 din cei 17 dregători îi erau rude apropiate). Favorizează pătrunderea în Sfat a unor elemente greceşti şi chiar albaneze (viitorul domn Gheorghe Ghica, iniţial un modest negustor de peşte).

Inăspreşte fiscalitatea, obţinând astfel mari venituri; menţine, cu bani, bunăvoinţa Porţii, întreţine o armată relativ numeroasă şi un fast exagerat la Curtea Domnească. Principala sa calitate este aceea de bun gospodar: reface curţile domneşti din Iaşi şi Suceava, întreţine şi reface cetăţile, acordă o atenţie deosebită legislaţiei, materializată în apariţia Cărţii româneşti de învăţătură (1646), o culegere de prevederi din legiuiri în primul rând bizantine, dar şi occidentale.

Pentru refacerea potenţialului demografic al ţării încurajează înfiinţarea de "slobozii", cu scutiri de dări pe 10 ani, unde vin colonişti din Transilvania şi ruşi (ruteni) de sub stăpânire polonă. Dar principala sa activitate, prin care intră în constiinţa contemporanilor şi în galeria marilor domni este cea de protector şi ctitor pentru întreaga ortodoxie: dăruieşte importante sume de bani Patriarhiilor din Constantinopol şi Ierusalim şi mănăstirilor de la Muntele Athos, organizează pe cheltuiala sa un sinod ecumenic ortodox la Iaşi (1642), unde se adoptă documentul dogmatic Mărturisirea Ortodoxă, redactat de mitropolitul Kievului, Petru Movilă; ctitoreşte şi reface circa 30 de lăcaşuri de cult în Moldova (între care mănăstirile Trei Ierarhi şi Golia, la Iaşi), ridică biserici la sud de Dunăre, la Liov şi Kiev; aduce de la Constantinopol la Iaşi moaştele Sf. Parascheva; se amestecă în alegerea patriarhilor de Constantinopol, Ierusalim, Alexandria.

La Iaşi înfiinţează o şcoală şi o tipografie unde mitropolitul Varlaam tipăreşte cărţi bisericeşti. Are raporturi bune cu principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi I, cu care încheie un tratat pe poziţii de egalitate (1638), reînnoit în 1646. Spre sfârşitul domniei stabileşte o alianţă cu hatmanul cazacilor zaporojeni, Bogdan Hmelniţki, căsătorindu-şi fiica, Ruxandra, cu Timus, fiul acestuia. Incearcă să-i ia tronul domnului muntean Matei Basarab, pentru fiul său, Ioan, sau pentru sine, folosind atât intrigile şi diplomaţia, cât şi intervenţiile armate, toate eşuate. Pierde domnia în urma unei răscoale a marilor boieri în frunte cu Gheorghe Ştefan (1653), nemulţumiţi de politica domnului de promovare a rudelor.

Pleacă în exil la tătarii din Crimeea, apoi la Istanbul, unde va trăi până la sfârşitul vieţii (1661). Ulterior, osemintele îi sunt aduse la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi. A rămas în istorie nu prin iniţiativele sale de politică externă, desfăşurate în umbra Porţii, ci prin preluarea funcţiei imperiale bizantine de protector al lumii ortodoxe şi prin fecunda sa activitate de ctitor. Contemporanii l-au perceput ca pe un grec (vorbea cu accent grecesc) şi ca pe un om al turcilor: "oricât s-ar şi jura, dar are credinţă turcească" (Ion Movilă, 1633).

In unele reprezentări contemporane apare purtând pe cap cuca turcească, iar în altele, o coroană imperială de inspiraţie bizantină, timbrată cu capul de bour şi cu acvila bicefală, reprezentări sugestive pentru cele două componente ale politicii sale: supus al Porţii şi protector al ortodoxiei.

Vasile Lupu Liste
Domnitori ai Moldovei
Nobili români
Ctitori de edificii religioase
Albanezi în România


 

Vasile Lupu Videoclipuri
Corul Scolii Normale "Vasile Lupu" - IASI

irrelevant
1
broken


Tag-uri: domnitor, moldova, protector, religie

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru vasile_lupu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 15 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :