FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 747
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Vasile Lucaciu Biografie
Vasile Lucaciu Videoclipuri
Site-uri despre Vasile Lucaciu
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Vasile Lucaciu
Intreaba despre Vasile Lucaciu
Adauga un citat spus de Vasile Lucaciu
 

Vasile Lucaciu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Vasile Lucaciu has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Vasile Lucaciu

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Vasile Lucaciu

 Q:   Intreaba despre Vasile Lucaciu       
Vasile Lucaciu Vasile Lucaciu s-a nascut pe 21 ianuarie 1852 in comuna Apa, judetul Satu Mare si a decedat pe 29 noiembrie 1922 la Satu Mare. El a fost preot, scriitor şi om politic, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania.

Despre viata sa:

Născut în familia numeroasă a învăţătorului Mihai Lucaciu, urmează studiile liceale la Roma (1868-1870) şi teologice în acelaşi oraş (1870-1874), obţinând şi doctoratul. După absolvire este preot în satul Sâncraiu de pe Grui, judetul Satu Mare (1875-1878), fiind apoi profesor de limba română la Liceul catolic din Satu Mare (1878-1885). Deoarece a publicat articole în care susţinea drepturile românilor în "Gazeta de Transilvania" şi "Observatorul", autorităţile maghiare i-au desfiinţat postul şi l-au numit pro fesor la Losoncz, pe teritoriul unguresc.

Vasile Lucaciu a refuzat şi a preferat să fie un simplu preot în satul Sişeşti, lângă Baia Mare, reuşind să construiască împreună cu locuitorii de aici o şcoală şi o impozantă biserică (1890). In 1887 este cooptat în Comitetul de conducere al Partidului Naţional Român din Transilvania, devenind apoi secretar general (1892) al acestui partid. Unul dintre principalii iniţiatori şi redactori ai Memorandumului românilor (1892), document de revendicări înaintat împăratului austro-ungar Francisc losif, fapt pentru care este suspendat din slujba preoţească de episcopul de Gherla şi apoi condamnat în procesul intentat memorandiştilor (1894), la pedeapsa cea mai grea, de 5 ani, fiind considerat cel mai periculos dintre semnatari.

A efectuat doar o parte din condamnare, la Szeghedin, până la 15 septembrie 1895. La ieşirea din închisoare declara: "Temniţa mi-a dat tăria. Eu niciodată nu am Simţit puterea libertăţii ca în temniţă". Deputat în Parlamentul Ungariei (1907-1910), fiind ales de ţărănimea din Bihor; secretar al Clubului parlamentar al naţionalităţilor din Parlamentul Ungariei.

In august 1908 a ţinut un discurs de 5 ore cu scopul de a boicota discutarea unui proiect de vot propus de unguri. După declanşarea Primului Război Mondial (1914) vine în România şi desfăşoară o intensă campanie pentru intrarea în război de partea Antantei, pentru realizarea Unirii. Ales preşedinte al Ligii pentru Unitatea Politică a Tuturor Românilor (decembrie 1914), este trimis de guvernul român în SUA, Franţa, Italia şi Elveţia pentru a prezenta doleanţele românilor transilvăneni şi a organiza unităţi de voluntari care să lupte contra Puterilor Centrale (1917).

Vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Unităţii Românilor (1918) cu sediul la Paris şi membru în Consiliul Dirigent ca ministru fără portofoliu, cu misiuni în străinătate; deputat de Baia Mare (1919-1920). Din 1920 este membru al Partidului Poporului condus de Alexandru Averescu.

A fost înmormântat cu funeralii naţionale (1 decembrie 1922) în Biserica Unirii din Sişeşti. A scris: Pietatea (1882) şi Instituţiuni filosofice (3 vol., 1881-1884), editând în anii 1885-1891 "Revista catolică" apărută la Sişeşti. Supranumit şi "leul din Sişeşti", era caracterizat de Nicolae Iorga astfel: "Odată, pe când oamenii cari îmbătrânesc astăzi îşi începeau viaţa, contra urgiei Ungariei deznaţionalizatoare [...] s-a ridicat un popă de sat român, ca în zilele acelea eroice când ajungea o reverendă veche şi o cruce de lemn pentru ca mii şi mii de ţărani să samene cu trupurile lor calea dreptăţii.

A fost un simbol pentru mulţimile care văd şi simt, lucrează şi biruiesc prin simbol. Şi el a ştiut, prinzând de la început sufletul neamului obişnuit a voi «preoţi cu crucea-n frunte» mai presus de avocaţi şi alte speţe de oameni, să fie vrednic de această credinţă a mulţimilor care prin el mergeau spre luminosul necunoscut".

Vasile Lucaciu Liste
Na?teri în 1852
Decese în 1922
Teologi români
Deputa?i români
Preo?i greco-catolici români


 

Vasile Lucaciu Videoclipuri
Clasa 12 C Baia Mare "Vasile Lucaciu"

irrelevant
0
broken


Tag-uri: politician, preot, scriitor, transilvania

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru vasile_lucaciu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 15 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :