FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,534
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Nicolae Mavrogheni Biografie
Site-uri despre Nicolae Mavrogheni
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Nicolae Mavrogheni
Intreaba despre Nicolae Mavrogheni
Adauga un citat spus de Nicolae Mavrogheni
 

Nicolae Mavrogheni Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Nicolae Mavrogheni has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Nicolae Mavrogheni

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Nicolae Mavrogheni

 Q:   Intreaba despre Nicolae Mavrogheni       
Nicolae Mavrogheni Nicolae Petru Mavrogheni s-a nascut in anul 1738 in insula Paros, Grecia si a decedat 19/30 septembrie 1790 la Beala, Bulgaria. El a fost Domn al Ţării Româneşti in perioada 11/12 martie 1786-8/17 iunie 1790.

Despre viata sa:

Originar din insula Paros, dintr-o familie modestă, înainte de domnie a fost dragoman al marelui kapudan (amiral) al flotei otomane, însuşindu-şi solide cunoştinţe militare. Sprijinul acordat de Austria, la numirea în scaun, i-a atras ostilitatea Rusiei.

Pe plan intern duce o politică fiscală excesivă ce a lovit îndeosebi în boierime şi în negustorii bogaţi, fapt care i-a atras duşmănia acestora. Atitudinile sfidătoare la adresa clasei politice, precum şi unele ciudăţenii d e care a dat dovadă - şi-a numit calul clucer şi circula prin Bucureşti într-o trăsură trasă de doi cerbi - au sporit antipatiile. Domnia sa coincide cu izbucnirea războiului ruso-turc (1787), în care va interveni şi Austria, din 1788, de partea Rusiei. Domnul caută să profite de situaţie pentru a scăpa de boierii ostili, pe care îi exilează cu acordul Porţii. Pentru a face faţă situaţiei externe îşi constituie o armată proprie de circa 10 000 de oameni cu care se alătură turcilor.

In cursul anului 1788 au loc lupte cu austriecii pe linia munţilor, aceştia ocupând temporar mănăstirile Sinaia, Cozia şi Tismana, apoi localităţile Baia de Aramă şi Cerneţi. Ciocniri repetate au loc în trecătorile Buzăului, Predeal-Timiş, Rucăr-Bran, la Jiblea, la Porceni, pe Valea Jiului şi în pasul Vâlcan. Oastea munteană şi corpurile militare turceşti de sub comanda lui Nicolae Mavrogheni silesc trupele habsburgice să se retragă din mănăstirile cucerite şi le înfrâng în bătălia din pasul Buzăului (1/12 august). O parte a forţelor muntene înaintează în Moldova şi înfrâng trupele austriece în apropiere de Vaslui (mai) şi la Comăneşti (iulie). Alte înfrângeri sunt suferite de austrieci în Banat, la Mehadia şi Caransebeş, la Palanca, Biserica Albă şi Panciova.

In Moldova, în schimb, aliaţii ruso-austrieci ocupă Hotinul (8/19 septembrie), Iaşiul (24 august/3 septembrie), iar la 8/17 decembrie ruşii ocupă Oceakovul. In 1789, luptele continuă cu austriecii în zona montană: la Câmpulung, Rucăr şi Bran (26 februarie/8 martie), la Gura Lotrului şi mănăstirea Cornet (16/27 martie), Sărăcineşti (22 aprilie/1 mai), Predeal (4/15 iulie), Şuiei şi Cepari (6/17 iulie şi 2/13 august).

La 11/22 septembrie, forţele turco-muntene sunt înfrânte grav la Martineşti, pierzând circa 20 000 de oameni, 68 de tunuri şi 100 de steaguri. La 29 octombrie/8 noiembrie austriecii ocupă Craiova, iar la 31 octombrie/10 noiembrie Bucureştii. Nicolae Mavrogheni părăşise însă Capitala la 7/18 octombrie, iar la 4/15 noiembrie trecuse în Sudul Dunării, la Sviştov. Austriecii înregistrează succese şi pe alte teatre de operaţii: la 28 septembrie/8 octombrie cuceresc Belgradul, iar la 30 septembrie/ 11 octombrie, Cetatea Albă.

In 1790 au loc lupte pe linia Dunării. Austriecii ocupă Orşova Nouă (6/17 aprilie), dar sunt înfrânţi la Giurgiu (29 mai/8 iunie). Debarcat la Calafat (1/12 aprilie şi 5/16 iunie), Nicolae Mavrogheni este silit să se retragă. Alte confruntări au loc la Turnu Măgurele (2/13 mai şi 22 iunie/2 iulie), la Islaz (8/19 iunie), în zona Hârşova-Silistra (5/16 iulie), la ostrovul Florentin şi la Cetate (17/28 iulie).

La 8/19 sept. se încheie armistiţiul. Moartea protectorului său, marele kapudan, şi numirea în funcţia de mare vizir a duşmanului său, Hasan paşa, i-au atras sfârşitul lui Nicolae Mavrogheni, care a fost executat din ordinul acestuia la instigaţiile boierilor ostili, în localitatea Beala din Bulgaria. Abia în 1821 rămăşiţele sale au fost reînhumate la Brusa, în Biserica Sfinţilor Apostoli.

Judecata nefavorabilă asupra domniei lui Nicolae Mavrogheni este nedreaptă, căci, aşa cum remarca C. C. Giurescu, "sub raportul militar, el a dovedit însuşiri pe care nu le întâlnim la niciun alt domn fanariot; sub raportul bisericesc şi filantropic, a fost de asemenea activ: e ctitorul bisericii din Bucureşti ce-i poartă numele [...] şi al spitalului din vecinătate, azi Filantropia; dările nu se constată a fi fost sporite; iar banii pe care i-a luat de la dregători, de la negustori şi de la cei pe care i-a boierit fiindcă aveau avere, au slujit, în mare parte, la alcătuirea şi întreţinerea unei armate de peste zece mii de oameni, necesară în împrejurările prin care trecea atunci ţara".

Nicolae Mavrogheni Liste
Domnitori ai ??rii Române?ti
Nobili români




Tag-uri: domnitor, tara romaneasca

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru nicolae_mavrogheni. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 16 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :