FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,839
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Nicolae Mavrocordat Biografie
Nicolae Mavrocordat Videoclipuri
Site-uri despre Nicolae Mavrocordat
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Nicolae Mavrocordat
Intreaba despre Nicolae Mavrocordat
Adauga un citat spus de Nicolae Mavrocordat
 

Nicolae Mavrocordat Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Nicolae Mavrocordat has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Nicolae Mavrocordat

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Nicolae Mavrocordat

 Q:   Intreaba despre Nicolae Mavrocordat       
Nicolae Mavrocordat Nicolae Mavrocordat s-a nascut pe 1680 in Istanbul si adecedat pe 3/14 septembrie 1730 la Bucureşti. El a fost Domn al Moldovei (6/17 noiembrie 1709-24 noiembrie/4 decembrie 1710; 26 septembrie/7 octombrie 1711-25 decembrie 1715/5 ianuarie 1716) şi al Ţării Româneşti (25 decembrie 1715/5 ianuarie 1716-3/14 noiembre 1716; 1/12 martie 1719-3/14 septembrie 1730).

Despre viata sa:

Prin tatăl său, Alexandru Mavrocordat "Exaporitul", mare dragoman şi consilier intim al sultanului, provenea din marea aristocraţie grecească din Chios, iar prin mama sa, Sultana, era strănepotul lui Alexandru Iliaş, înrudindu-se astfel cu vechea dinastie a Moldovei. Mavrocordat dispunea de o educaţie şi o cultură aleasă, înainte de domnie ocupase , timp de 12 ani, funcţia de mare dragoman.

Prima sa domnie din Moldova se remarcă prin măsurile fiscale şi sociale luate în favoarea păturilor de jos şi prin relaţiile reci cu boierimea. Cu cea de-a doua domnie, Mavrocordat inaugurează domniile fanariote în Moldova. In cursul acestei domnii pune capăt incursiunilor tătarilor, încheind înţelegeri cu hanul Crimeei, Deviat Ghirai II, obţine din partea Porţii libertatea de a alunga din Moldova corpurile de oaste polonă care acţionau aici, precum şi armata lui Carol XII, regele Suediei, care, după eşecul din Rusia din 1709, îşi stabilise reşedinţa la Vraniţa (1713).

In 1713 turcii ocupă Hotinul, apoi teritoriile de la Nord de Prut din regiunea Cernăuţi, organizând raiaua Hotin (1715-1717). Mavrocordat susţine planul Porţii de a-l instala pe tronul Poloniei pe fostul rege Stanisiaw Leszczynski, acţiune dejucată însă de regele August II care l-a capturat pe rivalul său (1713). Prin transferarea sa pe tronul de la Bucureşti, Mavrocordat inaugurează şi în Ţara Românească epoca domniilor fanariote. Prima sa domnie în această ţară a fost scurtă şi agitată, atât din cauza conflictului austro-turc, aflat în derulare, cât şi din cauza relaţiilor tensionate cu boierimea munteană. Se opune cu armele ofensivei austriece la Sud de Carpaţi şi ia măsuri drastice împotriva boierilor ostili, lovind îndeosebi în familia Cantacuzinilor. Profitând de ofensiva austriacă, boierii ostili domnului, vehiculând zvonul înaintării trupelor austriece spre Bucureşti, îl determină pe Mavrocordat să se retragă la Giurgiu (25 august/4 septembrie 1716) şi de aici la Rusciuk.

Reinstalat de forţele tătăreşti, Mavrocordat ia măsuri severe împotriva opozanţilor interni, unii fiind executaţi, alţii exilaţi, între victime numărându-se şi mitropolitul Antim Ivireanul. La solicitările şi cu complicitatea boierilor, un detaşament austriac pătrunde în Bucureşti, făcându-l prizonier pe domn (14/25 noiembrie 1716), care este dus la Braşov şi de aici la Sibiu, unde rămâne până la 13/24 septembrie 1718.

Revenit la Bucureşti, se deplasează la Adrianopol, unde i se acordă iarăşi domnia. Noua domnie a lui Mavrocordat, care va dura 11 ani, debutează în condiţiile dificile lăsate de război şi de prevederile păcii de la Passarowitz, prin care Oltenia era anexată de Imperiul Habsburgic.

Pe plan extern s-a arătat fidel Imperiul Otoman la cererea căruia a intervenit, alături de domnul Moldovei, în sprijinul hanului tătar din Crimeea, pentru a înăbuşi conflictele interne izbucnite în rândul tătarilor din Bugeac. A întreţinut o intensă corespondenţă cu reprezentanţii Franţei la Poartă, marchizul de Bonnac, medicul Daniel Fonseca sau marchizul Louis de Villeneuve.

Pe plan intern, tensiunile dintre domn şi boierimea autohtonă au continuat, 12 mari boieri refugiindu-se în Transilvania în 1726. Pentru a evita o nouă cursă a boierimii, s-a înconjurat îndeosebi de elemente alogene. Ctitor al mănăstirii Văcăreşti (1722-1724), pe care a înzestrat-o cu o tipografie, şcoală grecească şi cu o valoroasă bibliotecă, în epocă, cea mai mare din Sud-Estul Europei. Om de cultură, este autorul mai multor scrieri, între care şi un opuscul parenetic, Despre îndatoriri, editat la Bucureşti (1719), Leipzig (1722) şi Londra (1726).

A încetat din viaţă răpus de ciumă şi a fost înmormântat în ctitoria sa de la Văcăreşti.

Nicolae Mavrocordat Liste
Na?teri în 1680
Decese în 1730
Domnitori ai ??rii Române?ti
Domnitori ai Moldovei
Dragomani
Literatur? renascentist?
Domnitori ai ??rii Române?ti ?i ai Moldovei
Na?teri pe 3 mai
Decese pe 3 septembrie


 

Nicolae Mavrocordat Videoclipuri
Insulte stravechi cu Nicolae Mavrocordat

irrelevant
-1
broken


Tag-uri: domnitor, moldova, tara romaneasca

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru nicolae_mavrocordat. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 16 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :