FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 807
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Mircea Ciobanul Biografie
Mircea Ciobanul Videoclipuri
Site-uri despre Mircea Ciobanul
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Mircea Ciobanul
Intreaba despre Mircea Ciobanul
Adauga un citat spus de Mircea Ciobanul
 

Mircea Ciobanul Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Mircea Ciobanul has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Mircea Ciobanul

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Mircea Ciobanul

 Q:   Intreaba despre Mircea Ciobanul       
Mircea Ciobanul Mircea Ciobanul a fost Domn al Ţării Româneşti in perioadele ianuarie 1545-noiembrie 1552; mai 1553-martie 1554 si ianuarie 1558-21 septembrie 1559.

Despre viata sa:

Fiul al lui Radu cel Mare, Mircea Ciobanul inaugurează seria domnilor numiţi direct de Poartă. Inainte de domnie s-a ocupat de negustoria cu oi, îndeletnicire care i-a dat cognomenul.

Numit domn în ianuarie 1545, îşi face intrarea în Bucureşti la 17 martie, mare parte a boierimii îi este ostilă noului domn, care ripostează violent executând mai mulţi boieri şi confiscându-le averile. O parte dintre aceştia fug la Braşov. In replică, în iunie 1545, domnul întreprinde o expediţie de represalii în Ţara Bârsei. O nouă răzmeriţă, provocată de marele vornic Vintilă, este înăbuş ită în noiembrie 1547. In august 1548, pribegii din Transilvania, susţinuţi de secui şi saşi, aducând cu ei un pretendent, pătrund în Ţara Românească, dar în lupta de la Periş, Mircea Ciobanul obţine victoria. In 1552, pribegii fac o nouă încercare cu un nou pretendent, Radu Ilie. Infrânt la Măneşti, la 16 noiembrie 1552, Mircea Ciobanul se vede silit să părăsească tronul, pe care Radu Ilie îl păstrează până în primăvara anului următor.

In mai 1553, în faţa forţelor turco-tătare care-l aduceau pe Mircea Ciobanul, Radu Ilie se vede însă silit să se refugieze din nou în Ţara Bârsei, deşi iniţial obţinuse o victorie asupra acestora. In august 1553 el încearcă fără succes să reocupe tronul.

In martie 1554, Mircea Ciobanul, care fusese mazilit la 28 februarie, este scos din scaun şi trimis la Istanbul, iar de aici surghiunit în Etiopia, după ce, în prealabil, averea îi fusese confiscată. In ianuarie 1558 Mircea Ciobanul este din nou numit domn al Ţării Româneşti. Noua domnie a debutat sângeros. Numeroşi boieri pribegesc la Braşov, în timp ce alţii (circa 200, după unele surse) sunt ucişi în februarie 1558. La cererea domnului, adversarul său Radu Ilie şi principalul său susţinător, vornicul Socol, care se deplasaseră la Istanbul, au fost exilaţi în insula Rhodos, dar au pierit înecaţi pe drum (iulie 1558).

In 1559, pribegii din Transilvania, în legătură cu cei din ţară, au încercat să năvălească pentru a-l înlătura pe Mircea Ciobanul, dar tentativa lor a fost anihilată încă înainte de a fi trecut munţii. Domnia lui Mircea Ciobanul se încheie în septembrie 1559, odată cu moartea sa neaşteptată.

Pe plan extern, Mircea Ciobanul a fost un supus ascultător al turcilor. In 1550, la cererea sultanului, el a întreprins o campanie în Transilvania împotriva guvernatorului Georgio Martinuzzi, care urmărea să închine ţara austriecilor. Se pare însă că forţele muntene fie că nu au acţionat cu fermitate, fie că a existat o înţelegere cu Martinuzzi. Oricum, rezultatele campaniei au nemulţumit Poarta. în 1546, Mircea Ciobanul s-a căsătorit cu Chiajna, fiica lui Petru Rareş, cu care a avut trei fii: Petru, viitor domn, Radu şi Mircea, şi mai multe fiice: Măria sau Marina, Stanca, Anca şi Dobra, precum şi o fiică aflată în 1574 în haremul sangeac-beyului de Magneşia, viitorul sultan Murad III.

Mircea Ciobanul Liste
Domnitori ai ??rii Române?ti
Nobili români
Decese în 1559


 

Mircea Ciobanul Videoclipuri
Comuna Chiajna (part1)

irrelevant
0
broken


Tag-uri: domnitor, tara romaneasca, istorie

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru mircea_ciobanul. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 17 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :