Mircea Ciobanul a fost Domn al Ţării Româneşti in perioadele ianuarie 1545-noiembrie 1552; mai 1553-martie 1554 si ianuarie 1558-21 septembrie 1559.
Despre viata sa:
Fiul al lui Radu cel Mare, Mircea Ciobanul inaugurează seria domnilor numiţi direct de Poartă. Inainte de domnie s-a ocupat de negustoria cu oi, îndeletnicire care i-a dat cognomenul.
Numit domn în ianuarie 1545, îşi face intrarea în Bucureşti la 17 martie, mare parte a boierimii îi este ostilă noului domn, care ripostează violent executând mai mulţi boieri şi confiscându-le averile. O parte dintre aceştia fug la Braşov. In replică, în iunie 1545, domnul întreprinde o expediţie de represalii în Ţara Bârsei. O nouă răz
meriţă, provocată de marele vornic Vintilă, este înăbuşită în noiembrie 1547. In august 1548, pribegii din Transilvania, susţinuţi de secui şi saşi, aducând cu ei un pretendent, pătrund în Ţara Românească, dar în lupta de la Periş, Mircea Ciobanul obţine victoria. In 1552, pribegii fac o nouă încercare cu un nou pretendent, Radu Ilie. Infrânt la Măneşti, la 16 noiembrie 1552, Mircea Ciobanul se vede silit să părăsească tronul, pe care Radu Ilie îl păstrează până în primăvara anului următor.
In mai 1553, în faţa forţelor turco-tătare care-l aduceau pe Mircea Ciobanul, Radu Ilie se vede însă silit să se refugieze din nou în Ţara Bârsei, deşi iniţial obţinuse o victorie asupra acestora. In august 1553 el încearcă fără succes să reocupe tronul.
In martie 1554, Mircea Ciobanul, care fusese mazilit la 28 februarie, este scos din scaun şi trimis la Istanbul, iar de aici surghiunit în Etiopia, după ce, în prealabil, averea îi fusese confiscată. In ianuarie 1558 Mircea Ciobanul este din nou numit domn al Ţării Româneşti. Noua domnie a debutat sângeros. Numeroşi boieri pribegesc la Braşov, în timp ce alţii (circa 200, după unele surse) sunt ucişi în februarie 1558. La cererea domnului, adversarul său Radu Ilie şi principalul său susţinător, vornicul Socol, care se deplasaseră la Istanbul, au fost exilaţi în insula Rhodos, dar au pierit înecaţi pe drum (iulie 1558).
In 1559, pribegii din Transilvania, în legătură cu cei din ţară, au încercat să năvălească pentru a-l înlătura pe Mircea Ciobanul, dar tentativa lor a fost anihilată încă înainte de a fi trecut munţii. Domnia lui Mircea Ciobanul se încheie în septembrie 1559, odată cu moartea sa neaşteptată.
Pe plan extern, Mircea Ciobanul a fost un supus ascultător al turcilor. In 1550, la cererea sultanului, el a întreprins o campanie în Transilvania împotriva guvernatorului Georgio Martinuzzi, care urmărea să închine ţara austriecilor. Se pare însă că forţele muntene fie că nu au acţionat cu fermitate, fie că a existat o înţelegere cu Martinuzzi. Oricum, rezultatele campaniei au nemulţumit Poarta. în 1546, Mircea Ciobanul s-a căsătorit cu Chiajna, fiica lui Petru Rareş, cu care a avut trei fii: Petru, viitor domn, Radu şi Mircea, şi mai multe fiice: Măria sau Marina, Stanca, Anca şi Dobra, precum şi o fiică aflată în 1574 în haremul sangeac-beyului de Magneşia, viitorul sultan Murad III.
Mircea Ciobanul Liste