Mihnea Turcitul s-a nascut in anul 1564 si a decedat pe octombrie 1601. El a fost Domn al Ţării Româneşti in perioadele august 1577-iunie 1583 si aprilie 1585-aprilie 1591.
Despre viata sa:
A ocupat tronul în jurul vârstei de 13 ani, domnind sub tutela mamei sale Ecaterina Salvaresso. In 1579 s-a confruntat cu o conspiraţie a boierilor care aveau şi un pretendent, aflat în Rhodos. O răzmeriţă a boierilor mehedinţeni care au ridicat un pretendent, un anume Radu Popa, a fost zdrobită la Craiova în 1580 sau 1581.
După 1579 a avut de înfruntat pretenţiile la domnie ale lui Petru Cercel. Pe plan intern, domnia lui Mihnea Turcitul a coincis cu o creştere a fiscalităţii prin introducerea unui nou bir, "găleata". I
n iunie 1583, Mihnea Turcitul şi mama sa erau chemaţi la Poartă, de unde erau apoi trimişi în surghiun la Tripoli, în Africa de Nord. După mazilirea lui Petru Cercel, în aprilie 1585, Mihnea Turcitul este restabilit în scaun. Această a doua domnie înseamnă o nouă sporire a presiunii fiscale prin introducerea unor noi biruri, numite năpastele. Nemulţumirile interne şi intrigile la Poartă i-au atras lui Mihnea Turcitul o nouă mazilire în iulie 1589, dar nepotul său, Vlad, numit domn, a murit după numai câteva zile.
Sumele mari şi darurile oferite i-au dat lui Mihnea Turcitul câştig de cauză şi în competiţia cu fostul domn, Petru Cercel. Mihnea Turcitul continuă să domnească până în februarie 1591, când este mazilit. Prevenit că va fi exilat la Alep, pentru a nu avea pe drum soarta predecesorului său, Mihnea Turcitul acceptă convertirea la Islam (9 aprilie 1591), luându-şi numele de Mehmed-bey şi primind sangeacatul Nicopole.
Din căsătoria cu Neaga, fiica clucerului Vlad din Cislău, care-l va părăşi după convertirea la mahomedanism, Mihnea Turcitul a avut trei fii: Radu, Alexandru cel Tânăr şi Vlad, precum şi o fiică, Erina. Dintr-o legătură cu Visa, sora comisului Bratu, au rezultat mai mulţi copii, între care şi Radu, viitorul domn Radu Mihnea.
Mihnea Turcitul a fost ctitor al bisericii mănăstirii Aninoasa şi al mănăstirii Tutana (1583) şi a făcut danii conşistente mănăstirilor Hilandar de la Muntele Athos şi Vlatadon de la Thessalonik.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru mihnea_turcitul. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.