FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,230
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Iustin Moisescu Biografie
Iustin Moisescu Videoclipuri
Site-uri despre Iustin Moisescu
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Iustin Moisescu
Intreaba despre Iustin Moisescu
Adauga un citat spus de Iustin Moisescu
 

Iustin Moisescu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Iustin Moisescu has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Iustin Moisescu

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Iustin Moisescu

 Q:   Intreaba despre Iustin Moisescu       
Iustin Moisescu Iustin Moisescu s-a nascut pe data de 5 martie 1910 in satul Cândeşti, comuna Albeştii de Muscel, judetul Argeş si s-a stins din viata pe 31 iulie 1986 in Bucureşti. El a fost teolog, profesor, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române in perioada 19 iunie 1977-31 iulie 1986.

Despre viata sa:

Urmează Seminarul orfanilor de război din Câmpulung-Muscel (1922-1930), la care se remarcă prin capacitatea sa intelectuală şi prin seriozitate. Este trimis cu o bursă la Universitatea Teologică din Atena (1930-1934), apoi la Facultatea de Teologie romano-catolică din Strasbourg (Franţa) (1934-1936). Obţine doctoratul la Atena (1937), cu teza Evagrie din Pont. Viaţa, scrierile şi învăţătura, premiată de Academia din Aten a. Profesor de limba latină la Seminarul Nifon din Bucureşti (1937-1938), profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Varşovia (1938-1939), profesor titular de Exegeza Noului Testament la Facultatea de Teologie din Cernăuţi-Suceava (1942-1946), profesor la aceeaşi catedră la Facultatea de Teologie din Bucureşti (din 1948, Institutul Teologic Universitar din Bucureşti) (1946-1956).

Datorită colaborării sale cu autorităţile comuniste este promovat rapid pe una dintre cele mai înalte trepte ale ierarhiei Bisericii: hirotonit diacon la 23 februarie 1956 şi preot a doua zi, după alte două zile (26 februarie 1956) este ales arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului (înscăunat la 18 martie 1956). O asemenea "minune" (ca un teolog să devină mitropolit la doar două zile după ce a fost hirotonit preot) nu s-a mai întâmplat în istoria bisericii româneşti (totuşi, faptul este explicabil prin prisma realităţilor regimului comunist). I se pregătea însă un destin şi mai înalt: la 10 ianuarie 1957 este ales mitropolit al Moldovei şi Sucevei (înscăunat la 13 ianuarie), antecamera tradiţională a patriarhatului. Deputat în MAN, neîntrerupt, din 1957 până la moarte.

Ca mitropolit la Iaşi se ocupă de restaurarea unor biserici şi mănăstiri, reface catedrala mitropolitană şi tot ansamblul arhitectural din jurul acesteia, pune bazele unor muzee şi colecţii muzeale, construieşte clădiri noi pentru Seminarul teologic de la mănăstirea Neamţ. Cu sprijinul consistent al statului sunt construite peste 70 de biserici şi capele noi, 52 de case parohiale, 5 sedii de protopopiat, sunt înfiinţate 10 muzee de artă bisericească, sunt restaurate, integral sau parţial, peste 20 de mănăstiri şi schituri. Sub îndrumarea sa apar numeroase lucrări, între care Monumente istorice-bisericeşti din Mitropolia Moldovei şi Sucevei (1974), Psaltirea în versuri a lui Dosoftei, ediţie critică (1975), Catedrala mitropolitană din Iaşi (1977), Mănăstirea Cetăţuia (1977), numeroase broşuri-albume de popularizare a mănăstirilor din Moldova şi cărţi de rugăciuni. Tot în această perioadă conduce numeroase delegaţii în vizită la Biserici din străinătate, este membru în Comitetul Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (1961-77), participând la numeroase adunări generale şi sesiuni anuale, face parte din Prezidiul Conferinţei Bisericilor Europene şi din Comitetul Consultativ al acesteia.

La 12 iunie 1977 este ales arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al BOR, fiind înscăunat la 19 iunie 1977. Ca patriarh, conduce câteva delegaţii sinodale care vizitează Biserici ortodoxe surori, Biserica luterană din Suedia (1981), sediul Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Geneva (1981) şi Biserica reformată din Ungaria (1982). Continuă să acorde o atenţie deosebită activităţii editoriale: iniţiază marea colecţie Părinţi şi scriitori bisericeşti (90 de volume) şi colecţia Arta creştină în România (6 volume).

Tipăreşte o nouă ediţie a Noului Testament (1979) şi o nouă ediţie sinodală a Sf. Scripturi (1982), manuale pentru învăţământul teologic superior şi pentru seminariile teologice, teze de doctorat, cărţi de cult. Prin bogata sa activitate cărturărească, ecumenică şi pastorală se numără printre ierarhii de prestigiu din vremea sa, la nivelul întregii Ortodoxii.

In perioada în care era profesor de teologie a publicat lucrările Sfânta Scriptură şi interpretarea ei în opera Sf. loan Hrisostom (1939-1941), Originalitatea parabolelor Mântuitorului (1944-1945), Activitatea Sfântului Apostol Pavel în Atena (1946), Sfântul Pavel şi viaţa celor mai de seamă comunităţi creştine din epoca apostolică (1951), Temeiurile lucrării Bisericii pentru apărarea păcii (1953), Ierarhia bisericească în epoca apostolică. Anexă: Texte biblice şi patristice despre pace şi muncă (1955), Simbolica lui Hristu Andrutsos (traducere din greceşte, 1955).

Iustin Moisescu Liste
Na?teri în 1910
Decese în 1986
Episcopi români
Patriarhi români
Biserica Ortodox? Român?
Patriarhii Bisericii Ortodoxe Române


 

Iustin Moisescu Videoclipuri
Patriarhul Iustin Moisescu

irrelevant
0
broken


Tag-uri: patriarh, teolog, religie

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru iustin_moisescu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 14 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :