Numele complet este Virgilius Justin Capră si s-a nascut in localitatea Măgureni din jud. Prahova, la 22 februarie 1933. Este fiul unui invatator, a copilarit in satul Magureni. Mesterea jucarii din lemn, a construit singur o vioara. A invatat la Liceul teoretic din Campina, apoi la Grup Scolar Industrial de Petrol din acelasi oras. In aceasta perioada a construit un motor care pornea la comanda verbala, un bob.
Cariera:
Dupa liceu s-a inscris la Scoala tehnica de aviatie si a devenit subinginer de aviatie. Mai tarziu a urmat Institutul Politehnic din Bucuresti, devenind inginer. Primul loc de munca a fost de tehnician petrolist in localitatea Valea Caselor, judetul Dambovita. A lucrat apoi la o unitate militara din Otopeni si in 1956 a ajuns ofiter de aviatie.
In
1955 a construit automobilul cu doua roti numit Virgilius, echipat cu un motor de avion de 105 CP, care atingea o viteza de 300 km/ora si cantarea 250 kg.
In 1956 a realizat Rucsacul zburator- Aparat portativ pentru zbor individual si a fost arestat, banuit ca l-a facut pentru a fugi din tara. Inventia a fost furata si brevetata de americani dupa 3 ani si jumatate, in Romania nefiind niciodata inclusa in productia de serie. Abia în anul 2002 americanii au recunoscut oficial că ideea i-a apartinut romanului Justin Capra, Rucsacul zburător a fost folosit, de cosmonauti, la deplasările intercapsulare.
A ajuns la Uzinele 23 August, la atelierul de proiectare pentru 2 ani, apoi la Institutul de Cercetari in Transporturi Auto, Navale si Aeriene, la ITB si ICPE.
In 1968 realiza o aerodina cu decolare si aterizare verticala, in perioada 1966-1968, construia un aparat de zbor individual cu azot lichid, un automobil cu caroseria fluida. Au urmat elicopter fara elice, fara aripi si fara jet, apreciat de Henri Coanda si care l-au adus pe Justin Capra in elita marilor inventatori ai lumii.
A realizat automobile miniaturale ca cele din seria Soleta. Prima a fost Soleta F, cea mai mica masina din lume, cu un consum redus de benzina.
A construit masini nepoluante fara volan si fara pedalier, cu comenzi facute de la un buton de pe carcasa fotoliului ca Sarmis EM 4K, cu masa de 140 kg si acumulatorii de 180 kg, care atinge pe drum drept viteza de 60 km/h. Apoi a construit mai multe prototipuri de masini si motorete, alimentate de acumulatori, preocupandu-se in special de cresterea randamentului si scaderea greutatii.
La Muzeul Tehnic din Bucuresti a fost expus pana in anii ’90 un electroscuter – motoreta electrica OROLES ES 5 de 65 kg, cu masa sursei 70 kg si viteza medie de 27 km/h, avand o autonomie de 90 Km.
In anul 2008 i-a fost decernat premiul Fundatiei Dan Voiculescu pentru contributia pe care a avut-o la schimbarea in bine a Imaginii Romaniei in lume.
Printre cele mai recente realizari ale neobositului inventator: Oblio 3C, lansat la a XI-a editie a Targului Inventika si Troty, un triciclu pliabil echipat cu motor electric integrat in butucul rotii de directie.
Pe inventatorul Justin Capra l-au vrut americanii, canadienii, nemtii, italienii. Raspunsul sau a fost: "Mi se pare mai interesant să faci ceva într-o tara în care toata lumea spune ca nu se poate face nimic".
Pe scurt despre Justin Capra:
Nume complet: Virgilius Justin Capra
Ocupatia: inginer, inventator
Data nasterii: 22 februarie 1933
Locul nasterii: Magureni, jud. Prahova, Romania
Nationalitate: romana
Religie: ortodoxa
Starea civila: necasatorit
Copii: o fiica
Studii: Scoala Militara de Aviatie, Institutul Politehnic din Bucuresti
Premii, distinctii: -Premiul Arca 2007 pentru intreaga activitate; Premiul Ifia Eco (Geneva, 2008) pentru cea mai buna inventie ecologica-Triciclu electric sau hibrid impreuna cu Marian Velcea; Diploma Eureca Gold Medal pentru Electric of hibrid tricicle, impreuna cu Marian Velcea; Diploma Salonului International de inventii de la Geneva; Ordinul National Pentru Merit in gradul de Cavaler, 2008- Bucuresti; Medalia de Aur la Salonul International de Inventica Pro Invent 2009-Cluj-Napoca.
De ce este faimos Justin Capra?
Iustin Capra este cel mai popular inventator roman in viata. Are 114 inventii dintre care 72 de prototipuri de autoturisme cu consum foarte mic, 7 aparate de zbor si 15 motoare neconventionale.
De ce ne place Justin Capra?
Modest, inginerul Justin Capra spune: "Eu nu sunt inventator, Dumnezeu e inventator, noi facand parte din Imitatio Cristi".