FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 284
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Eudoxiu Hurmuzaki Biografie
Site-uri despre Eudoxiu Hurmuzaki
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Eudoxiu Hurmuzaki
Intreaba despre Eudoxiu Hurmuzaki
Adauga un citat spus de Eudoxiu Hurmuzaki
 

Eudoxiu Hurmuzaki Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Eudoxiu Hurmuzaki has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Eudoxiu Hurmuzaki

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Eudoxiu Hurmuzaki

 Q:   Intreaba despre Eudoxiu Hurmuzaki       
Eudoxiu Hurmuzaki Eudoxiu Hurmuzaki s-a nascut pe data de 29 septembrie 1812 in Cernăuca, Bucovina si s-a stins din viata pe 10 februarie 1878 la Cernăuţi. El a fost jurist, istoric şi om politic.

Despre viata sa:

Al doilea fiu al lui Doxachi Hurmuzaki, proprietarul moşiei Cernăuca din Bucovina. A urmat liceul la Cernăuţi, apoi Facultatea de Drept la Viena (1831-1835), după care a rămas în capitala Imperiul Austriac pentru a face cercetări în arhivele statului. Revoluţia de la 1848 îl surprinde la Viena; se înrolează în garda naţională, dar nu pentru mult timp, căci se întoarce acasă şi participă la mişcările revoluţionare din Capitala Bucovinei, contribuind la redactarea programului Petiţia Ţării şi publicând articole în ziarul "Bucovina".

In 1849 face pa rte din grupul care prezintă împăratului Austriei un memoriu prin care cere autonomia Bucovinei, urmarea fiind recunoaşterea statutului de ducat autonom pentru această provincie. A fost însărcinat de autorităţile austriece cu traducerea în limba română a legilor imperiale şi a Codului Civil şi Penal, în 1850 este desemnat membru în comisia pentru elaborarea unui lexicon de termeni juridici româneşti pentru Bucovina şi în comisia pentru revizuirea şi completarea cărţilor didactice româneşti. Locuitorii din Câmpulung, pe care i-a apărat în procese cu statul austriac, l-au ales, începând din 1861, reprezentant în Dieta Bucovinei şi în Camera Deputaţilor a Consiliului Imperial din Viena. După revenirea la autonomia Bucovinei, pierdută o perioadă, Hurmuzaki a fost numit vicecăpitan al provinciei (1862), apoi căpitan (din 1864) (un fel de guvernator).

Pentru merite în susţinerea ţării şi a împărăţiei a primit titlul de baron din partea împăratului Francisc Iosif. Oraşele Cernăuţi şi Câmpulung l-au ales cetăţean de onoare, iar la 2 august 1872 este primit în Societatea Academică Română din Bucureşti. Ca istoric, a lucrat la o istorie a românilor pe care nu a reuşit să o termine, însă munca de cercetare în arhivele vieneze a fost valorificată de Academia Română, care i-a preluat manuscrisele, publicându-le în 5 tomuri cu titlul Fragmente zur geschichte der Rumanen (Bucureşti, 1878-1886) şi cu o traducere românească într-un tom (1879). De asemenea, aceeaşi prestigioasă instituţie a publicat o colecţie de Documente privitoare la istoria României, culese de Eudoxiu Hurmuzaki, în 8 tomuri, cu 11 volume.

De-a lungul timpului, "Colecţia Hurmuzaki" a fost întregită şi cu alte acte şi documente adunate de alţi cercetători, ajungând la 44 de volume. I.G. Sbiera îl considera "adevărat politician, cult, statornic şi plin de caracter, un învăţat neoboşit, scrupulos şi moderat; un cetăţean înfocat şi devotat binelui public, şi un amic iubitor şi şincer". (S.I.)Tag-uri: politician, istoric, jurist

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru eudoxiu_hurmuzaki. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 11 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :