FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 785
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Coresi Biografie
Coresi Videoclipuri
Site-uri despre Coresi
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Coresi
Intreaba despre Coresi
Adauga un citat spus de Coresi
 

Coresi Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Coresi has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Coresi

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Coresi

 Q:   Intreaba despre Coresi       
Coresi COREŞI (nascut circa 1510, Târgovişte - decedat circa 1583, Braşov). Tipograf şi cărturar. Despre viaţa sa se cunosc puţine lucruri. Originar din Târgovişte, diaconul Coreşi. A fost, se pare, fiul unui „Coreşi grămăticul", de la care ni s-au păstrat opt hrisoave, scrise între 1517 şi 1538 la Târgovişte şi Bucureşti. Fratele diaconului Coreşi, Iogofătul Coreşi, a fost şi el unpiseţ (scriitor) de acte vechi, iar fiul acestuia, Bunea Coreşi, a fost un mare cărturar.

Coresi a continuat activitatea tipografică a lui Macarie, Dimitrie Liubavici şi Filip Moldoveanul, tipărind de-a lungul carierei sale 22 de titluri. Şi-a început activitatea tipografică la Braşov, unde a tipărit între 1557 şi 1558 un Octoih slavon. Revenit la Târgovişte, a tipărit un Triod-Penticostar cu gravuri în lemn (1557-1558), ajutat de 10 ucenici. La încheierea acestei lucrări a părăşit Ţara Românească, unde domnia deţinea monopolul tiparului, şi a revenit la Braşov. Aici, găşind condiţii prielnice pentru continuarea îndeletnicirii sale tipografice, inclusiv posibilitatea de a avea propria tipografie, s-a stabilit definitiv, consacrându-se ca meşter tipograf.

Principalele lucrări în limba română sunt: întrebare creştinească (1560), un Tetraevangheliar românesc (1560-1661), un Praxiu sau Apostol (1563), Tâlcul Evangheliei, având ca anexă un Molitvelnic (1567), o Psaltire şi un Liturghier, primele lucrări de acest tip tipărite în limba română (1570); o Pravilă a Sfinţilor Părinţi (1570), Evanghelia cu învăţătură sau Cazania (1581), realizată pe cheltuiala judelui Braşovului, Lucas Hirscher. Un număr cel puţin la fel de mare de cărţi au fost tipărite de diaconul Coresi în limba slavonă: un Tetraevanghel (1562), un Sbornic sau Minei (1568-1569), un Octoich (1574-1575), o Psaltire slavonă (1577), un Triod slavon (1578), un Sbornic slavon (1580). Intre titlurile bilingve se numără o Psaltire slavo-română (1577) şi un Tetraevanghel slavo-român (1580). Fiul diaconului Coreşi, Şerban, şi-a înfiinţat propria tipografie la Orăştie.

Referindu-se la importanţa activităţii tipografice a diaconului Coreşi, istoricul Mircea Păcurariu precizează: „Cărţile lui Coreşi au avut o largă răspândire în toate ţinuturile româneşti» datorită legăturilor comerciale ale Braşovului cu Ţara Românească şi Moldova [...]. Prin aceste tipărituri se arăta tot mai limpede unitatea de limbă, de credinţă şi de origine a românilor de pretutindeni. Un alt merit al lui Coreşi este acela că a fost primul nostru cărturar care a luptat în mod conştient pentru introducerea limbii române în biserică, pentru răspândirea ştiinţei de carte în româneşte. Datorită tipăriturilor coreşiene, s-a răspândit scrisul românesc tot mai mult, începând să înlocuiască treptat limba slavona din biserică şi din cancelariile domneşti. In sfârşit, cărţile slavone ale diaconului Coreşi erau tipărite nu numai pentru credincioşii ortodocşi români, ci şi pentru ortodocşii din alte ţări [...]. Aşadar, întreg Răsăritul ortodox s-a bucurat de roadele muncii lui Coreşi şi a ucenicilor săi".

Coresi Liste
Tipografi români
Traduc?tori români
C?rturari români
Decese în 1583


 

Coresi Videoclipuri
Theodore Coresi - La calunnia

irrelevant
0
broken


Tag-uri: tipograf, carturar

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru coresi. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 22 May '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :