un cântăreţ de operă de renume mondial
Ziarul Gloucester Echo din Anglia, scria după o performanţă ca bas a domnului Coresi: „A voice to remember...", adică: „o voce de care vă veţi aminti..."
Este născut la 5 octombrie 1953 în comuna Dochia, judeţul Neamţ, într-o regiune renumită pentru frumuseţile ei naturale şi evlavia locuitorilor, mănăstirile Agapia şi Văratec aflându-se în apropiere. Numele primit la naştere este Theodor Ciurdea. Această comună a mai dat personalităţi ale culturii şi sportului românesc precum: Nicolae Ciobanu, scriitor, Ioan Scurtu, profesor universitar, actriţa Mariana Popovici, sau handbalista Viorica Ionica, fostă componentă a lotului naţional d
e handbal.
Şcoala generală o absolvă în localitatea natală iar liceul îl urmează la Bicaz. Adoptă numele de familie al mamei, Coresi, pe care a iubit-o foarte mult. Tot mama i-a insuflat dragostea pentru muzică, inclusiv cea bisericească, şi pentru Dumnezeu, dorinţa intimă a dânsei fiind ca fiul, Theodore, să devină profesor de muzică sau hirotonisit ca preot. Culmea este că, peste ani, Theodore îi îndeplineşte iubitei mame ambele dorinţe, îmbinând cariera artistică şi de profesor cu activitatea duhovnicească.
Liceul îl termină în 1972, după care îşi satisface stagiul militar în armata română. Lucrează apoi ca profesor de muzică în comuna natală, Dochia. Dar dorinţele şi pasiunile sale sunt să devină cântăreţ de operă şi profesor de canto, fapt pentru care, din 1975, începe să ia lecţii de canto în cadrul Operei din Bucureşti cu profesorii Agnes Ivan şi maestrul Stelian Olariu. Considerat a fi un mare talent, din 1976 este angajat la Opera Română în calitate de corist.
Între 1979 şi 1983 studiază la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu", Facultatea de Instrumente şi Canto - secţia Canto. Chiar din timpul studiilor este remarcat pentru calităţile sale vocale excepţionale şi trimis la numeroase concursuri, de unde se întoarce întotdeauna ca laureat, precum: Concours International de Geneve (Elveţia) - 1980, Concours International de Budapest - 1982 sau Concours International d 'Opera Verviers (Belgia) - 1983.
Din 1983 este solist al Operei Române / Filarmonica George Enescu din Bucureşti.
În anul 1986 participă în Viena la concursul Belvedere -Internationaler Opernsăngerwettbewerb, unde este şi laureat. Se hotărăşte să se stabilească la Viena, un oraş tocmai potrivit pentru cariera sa excepţională şi pentru a nu mai fi la cheremul funcţionarilor comunişti, care puteau să-i dea aprobarea pentru un concurs internaţional de canto, sau nu.
Din 1986 face studii de perfecţionare la Viena cu profesorul Hubert Deutsch şi la Roma cu maeştrii Boris Christoff, Luigi Infantino şi Giuseppe Taddei.
De aici încolo cariera internaţională a domnului Coresi ia un şi mai mare avânt, fiind avantajat şi de repertoriul de interpretare extrem de divers, de la baroc, trecând prin clasic şi romantic, până la modern. Este invitat să cânte pe cele mai mari scene de operă ale lumii: Opera de Stat din Viena, Teatro Massimo di Palermo, Teatro Sao Carlo di Lisabona, Canadian Opera Company - Toronto, Opera Royal de Wallonie - Liege, Opera de Stat din Praga, Opera Leipzig, Wiener Kammeroper, Bregenz, Klagenfurt, Vest Norges Opera - Bergen, participând de asemenea la renumite festivaluri internaţionale de operă, cum ar fi cele de la Wexford, Las Palmas de Gran Canaria, Santa Cruz de Tenerife, Oviedo, Malaga, Valletta/Malta, Pamplona, Gars am Kamp, Roma - Castel Gandolfo, Spectaculum şi Klangbogen - Viena.
Cu toate că are o asemenea activitate artistică prodigioasă, se simte atras foarte mult şi de activitatea duhovnicească, absolvind în anul 2003 Facultatea de Teologie - secţia Pastorală, din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara, îndeplinind astfel şi cea de-a doua dorinţă a mamei. în acelaşi an este hirotonit diacon de către Î.P.S. Nicolae, Mitropolitul Banatului, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
A înfiinţat trupa de operă Vienna Opera Company pe care o conduce în prezent şi cu care a întreprins turnee în Germania, Austria, şi Italia. Anul 2006 i-a adus un important succes şi în România, prin prezenţa cu opera Cosifan tutte de Mozart la Festivalul Artei Lirice de la Sibiu, succes repetat în 2007 cu opera Don Pasquale. Opera din Braşov a găzduit de asemenea Vienna Opera Company cu opera Cosifan tutte, iar în anul 2008, compania sa a fost invitată să dea reprezentaţii în Germania {Nunta lui Figaro), Cipru (Elixirul dragostei), Austria (Soiree bei Orlofsky, Im Reich der Oper, Liebesleid).
Este şi manager, conducând agenţia de impresariat artistic ArtCor Artists Agency - Vienna, agenţie prin intermediul căreia sunt angajaţi solişti de operă, dirijori, regizori şi orchestre în teatre şi festivaluri din întreaga lume.
Conduce Studioul de canto Opernsanger în Viena, studiou la care predă lecţii de canto şi la care se perfecţionează numeroşi absolvenţi ai Universităţilor de Muzică din toată lumea şi este Director al Centrului de Învăţământ la distanţă -Viena, a Universităţii Spiru Haret -Bucureşti.
A fost partenerul unor staruri mondiale cum ar fi Renata Scotto, Ghena Dimitrova, Maria Chiara, Maria Guleaghina, Viorica Cortez, Matteo Manuguerra, Vicente Sardinero, Nicolae Herlea, Keith Olsen, Norma Fantini etc.
A avut onoarea de a cânta în prezenţa Sanctităţii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea, la reşedinţa estivală a acestuia, Castel Gandolfo.
A făcut numerose înregistrări la radio şi televiziune (inclusiv live) cu RTBF (Belgia), ORF (Austria), TV Malta, TVR (România) şi Radio Tokyo.
Este şi Preşedinte al Asociaţiei de schimb cultural internaţional Pro Arte - Viena.
Din 2002, până în 2004 a fost Director artistic al Festivalului Vacanţele Muzicale - Piatra-Neamţ. Lui i se datorează transformarea acestui festival naţional într-un festival internaţional, onorat de nume importante de profesori şi artişti din străinătate, cum ar fi: profesorul Vicenzo Balzani (Milano), profesorul Gernot Winischhofer (Viena), maestrul Alfredo Mariotti (Italia), maestra Anne Randine Overby -directoarea Vest Norges Opera - Bergen, Norvegia, maestra Yuuko Amanuma (Japonia), prof. Richard Frank (Elveţia), şi mulţi alţii.
Din acest an, Theodore Coresi revine la Piatra Neamţ în calitate de Preşedinte al Festivalului Internaţional Vacanţe muzicale, înfiinţând cu această ocazie şi Concursul de interpretare al Festivalului. Tot din 2009, împreună cu marea stea a baletului Internaţional, Simona Noja, a înfiinţat Festivalul Internaţional de Dans şi Muzică, la Cluj-Napoca, primul festival de acest gen din România.
Este membru permanent în jurii la concursuri internaţionale de canto (România, Italia, Kazakhstan, Argentina). În 2004, a fost Preşedintele juriului al celei de-a XX-a ediţie a Concursului Valsesia Musica (fost Viotti) - Italia, având bucuria de a înmâna Marele premiu unei participante românce.