COREŞI (nascut circa 1510, Târgovişte - decedat circa 1583, Braşov). Tipograf şi cărturar. Despre viaţa sa se cunosc puţine lucruri. Originar din Târgovişte, diaconul Coreşi. A fost, se pare, fiul unui „Coreşi grămăticul", de la care ni s-au păstrat opt hrisoave, scrise între 1517 şi 1538 la Târgovişte şi Bucureşti. Fratele diaconului Coreşi, Iogofătul Coreşi, a fost şi el unpiseţ (scriitor) de acte vechi, iar fiul acestuia, Bunea Coreşi, a fost un mare cărturar.
Coresi a continuat activitatea tipografică a lui Macarie, Dimitrie Liubavici ÅŸi Filip Moldoveanul, tipărind de-a lungul carierei sale 22 de titluri. Åži-a început activitatea tipografică la BraÅŸov, unde a tipărit Ã
®ntre 1557 ÅŸi 1558 un Octoih slavon. Revenit la TârgoviÅŸte, a tipărit un Triod-Penticostar cu gravuri în lemn (1557-1558), ajutat de 10 ucenici. La încheierea acestei lucrări a părăşit Å¢ara Românească, unde domnia deÅ£inea monopolul tiparului, ÅŸi a revenit la BraÅŸov. Aici, găşind condiÅ£ii prielnice pentru continuarea îndeletnicirii sale tipografice, inclusiv posibilitatea de a avea propria tipografie, s-a stabilit definitiv, consacrându-se ca meÅŸter tipograf.
Principalele lucrări în limba română sunt: întrebare creştinească (1560), un Tetraevangheliar românesc (1560-1661), un Praxiu sau Apostol (1563), Tâlcul Evangheliei, având ca anexă un Molitvelnic (1567), o Psaltire şi un Liturghier, primele lucrări de acest tip tipărite în limba română (1570); o Pravilă a Sfinţilor Părinţi (1570), Evanghelia cu învăţătură sau Cazania (1581), realizată pe cheltuiala judelui Braşovului, Lucas Hirscher. Un număr cel puţin la fel de mare de cărţi au fost tipărite de diaconul Coresi în limba slavonă: un Tetraevanghel (1562), un Sbornic sau Minei (1568-1569), un Octoich (1574-1575), o Psaltire slavonă (1577), un Triod slavon (1578), un Sbornic slavon (1580). Intre titlurile bilingve se numără o Psaltire slavo-română (1577) şi un Tetraevanghel slavo-român (1580). Fiul diaconului Coreşi, Şerban, şi-a înfiinţat propria tipografie la Orăştie.
Referindu-se la importanţa activităţii tipografice a diaconului Coreşi, istoricul Mircea Păcurariu precizează: „Cărţile lui Coreşi au avut o largă răspândire în toate ţinuturile româneşti» datorită legăturilor comerciale ale Braşovului cu Ţara Românească şi Moldova [...]. Prin aceste tipărituri se arăta tot mai limpede unitatea de limbă, de credinţă şi de origine a românilor de pretutindeni. Un alt merit al lui Coreşi este acela că a fost primul nostru cărturar care a luptat în mod conştient pentru introducerea limbii române în biserică, pentru răspândirea ştiinţei de carte în româneşte. Datorită tipăriturilor coreşiene, s-a răspândit scrisul românesc tot mai mult, începând să înlocuiască treptat limba slavona din biserică şi din cancelariile domneşti. In sfârşit, cărţile slavone ale diaconului Coreşi erau tipărite nu numai pentru credincioşii ortodocşi români, ci şi pentru ortodocşii din alte ţări [...]. Aşadar, întreg Răsăritul ortodox s-a bucurat de roadele muncii lui Coreşi şi a ucenicilor săi".
Nu exista site-uri adaugate inca pentru coresi. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.