FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 454
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Aurel Aldea Biografie
Aurel Aldea Videoclipuri
Site-uri despre Aurel Aldea
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Aurel Aldea
Intreaba despre Aurel Aldea
Adauga un citat spus de Aurel Aldea
 

Aurel Aldea Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Aurel Aldea has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Aurel Aldea

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Aurel Aldea

 Q:   Intreaba despre Aurel Aldea       
Aurel Aldea Aurel Aldea s-a nascut pe data de 28 martie 1887, Slatina, decedat pe 17 octombrie 1949, in penitenciarul Aiud.

General, ministru de Interne (23 august - 4 noiembrie 1944). Absolvent al Şcolii militare de artilerie şi geniu din Iaşi (1906-1907), este trimis pentru perfecţionare la Şcoala de ofiţeri de la Hanovra, Academia Militară Tehnică de la Charlottenburg şi în Anglia (1907-1912).

Participă cu gradul de locotenent la cel de-al Doilea Război Balcanic, intrând apoi la Şcoala Superioară de Război Bucureşti (1913-1914). Avansat căpitan (maior din 1917), comandă o baterie de artilerie în Primul Război Mondial, remarcându-se în luptele din Dobrogea şi de la Bucureşti. După război îndeplineşte funcţii în statul major, este avansat general (1936), comanda diviziile de infanterie 11 (1935-1938) şi 4 (1939-1940) şi corpurile de armată 2 (1940-1941) şi 7 (1941).

După ocuparea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord de către trupele sovietice (iunie 1940), conduce delegaţia română pentru reglementarea problemelor apărute în urma agresiunii sovietice, reuşind repatrierea a 13 750 de persoane şi recuperarea materialului rulant, a materialelor şi depozitelor armatei române. In aprilie 1941 conduce ancheta privind activitatea miniştrilor legionari, alcătuind dosarul pentru trimiterea lor în judecată. Il critică, în acest context, pe Ion Antonescu pentru lipsa de fermitate faţă de legionari, fiind ca urmare pensionat.

Este implicat în mai multe comploturi (inclusiv în lovitura de la Palat din 23 august 1944) vizând arestarea mareşalului Ion Antonescu şi alianţa cu Naţiunile Unite, oferindu-se chiar să treacă în dispozitivul inamic pentru a lua legătura cu sovieticii. Deşi dezinteresat de politică, acceptă postul de ministru de Interne (23 august-4 noiembrie 1944), pentru a menţine ordinea şi autoritatea în ţară şi intră în conflict cu organizaţiile comuniste. Trecut în rezervă (martie 1945), în contextul conflictului dintre regele Mihai şi guvernatorul Groza, începe consultări cu apropiaţii suveranului, ofiţerii superiori şi reprezentanţii organizaţiei "Haiducii lui Avram Iancu" pentru pregătirea, în caz de necesitate, a rezistenţei anticomuniste şi apărarea suveranului.

Arestat la 27 mai 1946 şi condamnat la muncă silnică pe viaţă pentru "complotare întru distrugerea unităţii statului român", moare în închisoare în urma unei miocardite cronice, neavând asistenţă medicală.

Aurel Aldea Liste
Na?teri în 1887
Decese în 1949
Generali români
Deceda?i în închisorile comuniste


 

Aurel Aldea Videoclipuri
Romanian generals from World War II

irrelevant
-1
broken


Tag-uri: general, ministru, militar, al doilea razboi mondial

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru aurel_aldea. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 27 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :