FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 497
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Scarlat Callimachi Biografie
Scarlat Callimachi Videoclipuri
Site-uri despre Scarlat Callimachi
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Scarlat Callimachi
Intreaba despre Scarlat Callimachi
Adauga un citat spus de Scarlat Callimachi
 

Scarlat Callimachi Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Scarlat Callimachi has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Scarlat Callimachi

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Scarlat Callimachi

 Q:   Intreaba despre Scarlat Callimachi       
Scarlat Callimachi Scarlat Callimachi (nascut 1773, Istanbul - decedat iunie 1821, Paflagonia, Imperiul Otoman). Domn al Moldovei (12/24 august-17/29 octombrie 1806; 24 iulie/4 august 1807-1/13 iunie 1810; 27 august/8 septembrie 1812-20 mai/1 iunie 1819) şi al Ţării Românesti (ianuarie-iunie 1821) în timpul regimului fanariot. A fost fiul lui Alexandru Callimachi.

Prima domnie în Moldova a fost scurta, la numai o zi dupa sosirea la Iaşi venindu-i firmanul de mazilire. Numit a doua oara pe tronul Moldovei, în conditiile derularii razboiului ruso-turc (1806-1812), nu a ocupat efectiv tronul din cauza evenimentelor politico-militare ostile. Intre 4 noiembrie şi 29 august 1808 s-a aflat la Rusciuk, asteptând contraofensiva otomana care sa-l instaleze pe tron. La 4/16 iunie 1810, în timp ce se afla în tabara, alaturi de pasa de la Razgrad, a fost capturat de trupele ruse. A treia sa domnie in Moldova a durat sapte ani şi a debutat în conditiile grele lasate de razboiul ruso-turc încheiat cu cedarea Basarabiei Imperiului Rus (1812) şi cu înjumatatirea potentialului economic al Ţării, fapt ce punea în fata domnului probleme dificil de rezolvat: o noua reforma administrativ-teritoriala şi elaborarea unei legislatii specifice, rezolvarea problemelor locuitorilor care traiau de-o parte şi de alta a Prutului, ale caror moşii ramâne au sub autoritatea statala a Rusiei.

Dificultatile cu care se confrunta l-au determinat ca în 1818 sa solicite mazilirea, dar a fost refuzat. In primavara anului 1819, abuzurile unor dregatori domnesti, produse pe fondul molimei declansate la Iaşi, au provocat revolta locuitorilor din Ţara şi carora li s-au alaturat şi alti oraseni. Intâmpinati cu focuri de arma, câtiva protestatari şi-au pierdut viata. La interventia mitropolitului Veniamin Costachi, domnul i-a destituit din functii pe slujba şi acuzati de rasculati. Protector al culturii, a acordat atentie Academiei Domnesti din Iaşi şi celei clericale de la Socola.

In 1813, odata cu deschiderea Cursului de inginerie şi hotarnica în graiul poporului român, de catre Gheorghe Asachi, se puneau bazele învatamântului academic în limba româna. Din initiativa lui Asachi a fost pusa în scena şi prima piesa de teatru în limba româna, Mirtil şi Hloe, prelucrata dupa poetul Florian. Lui Callimachi i se datoreaza elaborarea primului cod de legi din Moldova - Codicele Callimachi , publicat în 1817 în limba greaca. La încheierea domniei a fost primit cu mari onoruri la Istanbul de sultanul Mahmud II.

In ian. 1821 a fost numit domn al Ţării Românesti, dar izbucnirea miscarii lui Tudor Vladimirescu l-a împiedicat sa-şi ocupe tronul. Ulterior, suspectata de turci ca i-a sprijinit pe insurgentii greci, familia Callimachi a avut de suportat violente represalii din partea acestora. In aceste conditii, în iunie 1821, Callimachi a murit în urma unui atac de apoplexie.

Scarlat Callimachi Liste
Domnitori ai Moldovei
Domnitori ai ??rii Române?ti
Domnitori ai ??rii Române?ti ?i ai Moldovei


 

Scarlat Callimachi Videoclipuri
People: Alberto Vázquez-Figueroa, Rodney Childers, Thomas P. Ca...

irrelevant
1
broken


Tag-uri: domnitor, tara romaneasca, regim fanariot

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru scarlat_callimachi. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 03 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :