FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 2,377
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Oskar Schindler Biografie
Oskar Schindler Videoclipuri
Oskar Schindler Filme
Site-uri despre Oskar Schindler
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Oskar Schindler
Intreaba despre Oskar Schindler
Oskar Schindler Citate
Vedete nascute pe 28 Aprilie
Vedete decedate pe9 Octombrie
Celebritati nascute in Zwittau Moravia Republica Ceha
Personalitati in zodia Taur
Celebritati de religie Catolica
Celebritati de etnie Germana
 

Oskar Schindler Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Oskar Schindler has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Oskar Schindler

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   voievod   principe   poet   persoane faimoase   bucuresti   producator   prezentator tv   prezentator   regizor   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Oskar Schindler

 Q:   Intreaba despre Oskar Schindler       
Oskar Schindler Oskar Schindler s-a născut la 28 aprilie 1908, in Zwittau, Moravia, imperiul Austro-Ungar, astăzi Svitavy, Republica Cehă, in familia proprietarului unei fabrici de maşini-agricole. Avea o sora mai mica.

Cariera:

A invătat mecanica in oraşul industrial Zwittau si a lucrat pâna in 2008 in fabrica tatălui sau. La 20 de ani s-a căsătorit împotriva voinţei acestuia si a plecat sa lucreze la o companie electrica din Moravia.

In 1935 s-a inscris in Partidul German al Sudeţilor, pentru a-si putea continua afacerile. In 1939, când Hitler a invadat Polonia, Oskar Schindler s-a inscris in Partidul Naţional Socialist al Muncitorilor Germani (NSDAP) si s-a mutat la Cracovia, cu intenţia de a profita de pe urma conflictului dintre Germania pe de o parte si Marea Britan ie şi Franţa, pe de alta parte. S-a împrietenit cu ofiţerii nazişti care isi stabiliseră cartierul general in capitala poloneza si le procura ilegal coniac şi trabucuri. Încercând sa intre in legatura cu afaceristii evrei din Cracovia l-a întâlnit contabilul evreu Itzhak Stern si a cumpărat o fabrica in 1940. A reuşit sa mituiască persoanele potrivite si sa încheie contracte cu armata germana pentru vasele de bucătărie pe care le producea. A angajat peste 1000 de evrei dar momentul a coincis cu începerea prigonirii acestora de nazişti. In 1942 reusea sa readucă in fabrica evreii trimişi la munca forţata. In 1943, cand nazistii au vrut sa lichideze ghetoul din Cracovia, Schindler, abil, a propus instituirea unei tabere de muncă în cadrul fabricii sale, continuând sa angajeze lucrătorii din lagărul apropiat, Plassow. In 1944, Plassow devenea din lagăr de munca, lagăr de concentrare si prizonierii au fost trimişi la Auschwitz.

Fabrica lui Schindler a fost închisa si din nou a apelat la relaţii si mita pentru a-si muta fabrica in Brunnlitz, Cehoslovacia, sa furnizeze proiectile si grenade armatei germane. I s-a cerut o lista cu evreii pe care vroia sa ii ia cu el si a prezentat 1200 de nume. In vagoane de marfa au plecat 800 de oameni, alte vagoane cu 300 de femei si copii au fost deturnate spre lagărul morţii, Auschwitz. A reuşit sa ii salveze si sa-i trimită la Brunnlitz. Nu a produs nimic timp de 7 luni pierzând bani, cheltuindu-si insa resursele acumulate anterior pentru intretinera lucrătorilor si mituirea SS-istilor.

La terminarea celui de-al doilea război mondial, Schindler si soţia sa au fugit in Germania de Vest, încercând sa ocolească trupele ruseşti din est. Intamplator sau nu, după cateva zile, cei 1200 de evrei din fabrica au fost eliberaţi un ofiţer rus singuratic.

În 1949 s-a mutat în Argentina şi a cumpărat o fermă care a dat faliment, până in 1957 a supravieţuit cu ajutorul unei organizaţii evreieşti de caritate. In 1958 s-a întors in Germania si, sprijinit tot de evrei, a deschis o fabrica de ciment, dar a pierdut-o in acelaşi an. Pâna la sfârşitul vietii a trăit dintr-o mica pensie acordată de guvernul german si cu ajutorul organizaţiilor evreieşti. A vizitat de 13 ori Israelul, unde era bine primit de supravieţuitorii războiului, pe care ii salvase.

A murit la 09 octombrie 1974, in Hildesheim, Germania si este înmormântat in Israel.

Pe scurt despre Oskar Schindler:

Nume: Oskar Schindler
Ocupatia: afacerist
Partid politic: Partidul Naţional Socialist al Muncitorilor Germani (NSDAP)
Data nasterii: 28 aprilie 1908
Zodia: Taur
Locul nasterii: Zwittau, Moravia, Austro-Ungaria, astăzi Svitavy, Republica Cehă
Părinţi: Hans Schindler si Franziska Luser
Frati: 1 sora- Elfriede Schindler
Naţionalitate: germana
Religia: Catolica
Starea civila: casatorit
Sotia: Emilie Schindler
Data si locul decesului: 09 octombrie 1974, Hildesheim, Germania

De ce este faimos Oskar Schindler?

A salvat de la moarte mulţi evrei in timpul Holocaustului, viaţa sa a devenit subiectul romanului Schindler's List (1982) de Thomas Keneally şi al filmului cu acelaşi nume regizat de Steven Spielberg in 1993.

De ce ne place Oskar Schindler?

A încercat sa profite de pe urma celui de al doilea război mondial, a făcut mulţi bani exploatând forţa de muncă ieftina din ghetoul din Cracovia si a sfârşit prin a fi protector al evreilor prigoniţi de al 3-lea Reich.

Oskar Schindler Liste
Na?teri în 1908
Decese în 1974
Despre Biografii Germani
Persoane care au ajutat evreii în timpul Holocaustului


 
Oskar Schindler Filme

No photo available
Hitler, Schindler and the Holocaust
Oskar Schindler Filmography
 

Oskar Schindler Videoclipuri
Oskar Schindler - Part 1 - Nazi Party in Krakow Poland, A&E Biog...

irrelevant
3
broken


Tag-uri: afacerist, politician

[editeaza tag-uri]


Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 08 March '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :