
Nicolae Fleva s-a nascut pe data de 4 august 1840 in Focşani si a decedat pe 4 august 1920, Jideni, judetul Râmnicu Sărat, azi comuna Podgoria, judetul Buzău. El a fost avocat, diplomat, jurnalist şi om politic; membru marcant al PNL. Licenţiat şi doctor în drept la Universitatea din Neapole.
Despre viata sa:
A îndeplinit mai multe demnităţi publice: primar al oraşului Bucureşti (ianuarie 1884-aprilie 1886), ministru de Interne (4 octombrie 1895-15 ianuarie 1896), ministru al Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Domeniilor (11 aprilie 1899-7 iulie 1900) în guvernele D.A. Sturdza şi G.Gr. Cantacuzino, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ministru plenipotenţiar al României la Roma. Deputat în Reprezentanţa Naţională (1877), l-a interpelat pe minis
trul de Externe, Mihail Kogălniceanu, cu privire la proclamarea Independenţei României, determinând celebrul discurs al demnitarului în care a exclamat: "suntem independenţi". Director politic al ziarului "Dreptatea", cu vederi liberale, şi redactor la gazeta "Alegătorul liber".
Neînţelegerile cu ceilalţi membri ai PNL au dus la o sciziune, prin plecarea acestuia împreună cu mai mulţi tineri grupaţi în aripa "tinerilor liberali" sau a "fleviştilor" (1886). Revine în partidul-mamă în 1891, apoi îl părăseşte din nou în 1896. A dovedit destul de multă inconstanţă ideologică şi doctrinară prin migraţia permanentă de la liberali la conservatori şi viceversa, în funcţie de interesele personale. Recunoscut drept un bun orator, a reuşit să obţină diferite demnităţi publice, dar a şi atras antipatia multor oameni politici ai vremii; de altfel, în discursurile sale ataca frecvent politicienii aflaţi la putere şi nu ezita să amintească suferinţele pe care le indura sintetizându-le într-o cugetare devenită faimoasă în epocă: "Prefer sa-mi fac duşmani cari mă stimează decât amici care mă dispreţuiesc".
Nicolae Fleva Liste