FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,275
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Marius Caius Biografie
Marius Caius Videoclipuri
Site-uri despre Marius Caius
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Marius Caius
Intreaba despre Marius Caius
Adauga un citat spus de Marius Caius
 

Marius Caius Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Marius Caius has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Marius Caius

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   voievod   principe   poet   persoane faimoase   bucuresti   producator   prezentator tv   prezentator   regizor   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Marius Caius

 Q:   Intreaba despre Marius Caius       
Marius Caius Nascut Intr-o familie modesta, despre care istoricii antici Tacit si Plutarh afirma ca ar fi apartinut celei mai sarace categorii a plebei, la Cirrnatum, In provincia Latium, M. avea sa se mandreasca atat cu originea sa taraneasca, cat si cu simplitatea educatiei sale. Originea modesta i-au Intarit darzenia, hotararea si ambitia de a reusi In viata militara si politica.

Afirmarea sa sociala a fost Inlesnita si de casatoria cu Iulia, din bogata familie patriciana a Cezarilor. Ascensiunea Iui este descrisa astfel de Plutarh: “Intrand In viata politica, Ma-rius nu dispunea nici de bogatie si nu era Inzestrat nici cu arta de a vorbi, arme cu care conduceau pe atunci poporul aceia care se bucurau de o mai mare cinste. Dar, deoarece concetatenii sai priveau cu oarecare simpatie inflexi bilitatea lui morala, rezistenta la munca si popularitatea lui, datorita consideratiei de care se bucura, el si-a sporit puterea (...).”

Cariera sa a Inceput In armata, unde, In 133 I.H. a participat sub comanda lui Publius Cornelius Scipio Aemilianus Africanus (distrugatorul Cartaginei), la asediul cetatii celtiberilor, Numantia, In Spania. A fost Investit cu gradul de tribun militar, apoi cu functia de cvestor la Roma. In perioada imediat urmatoare a devenit tribun al plebei la Roma, prilej cu care s-a initiat In tainele, luptei politice si s-a apropiat de tabara popularilor (a plebei), rivala taberei optimatilor (a nobilimii senatoriale). Privit cu dispret si neIncredere de catre nobili datorita originii sale, va fi denumit homo novus (omul nou).

A fost apreciat de populatia Romei datorita impunerii In Senat a doua legi Indreptate Impotriva aristocratiei: legea care elimina privilegiile nobilimii In conducerea tribunalelor si cea care pedepsea coruptia In domeniul electoral.
In 115 I.H. era pro praetor (guvernator) al Galliei Transalpine, apoi al Hispaniei (114 I.H.).

In 110 I.H., Roma a declarat razboi regelui Numidiei, Iugurtha (Africa de Nord). Acesta Incerca sa se elibereze de sub tutela romana, instaurata o data cu distrugerea Cartaginei (146 I.H.).

Dupa o serie de Infrangeri, comanda armatei a revenit lui Quintus Caecilius Mettelus, secondat de M., comandant al cavaleriei. Acesta a castigat o mare popularitate In randul armatei prin reorganizarea tacticii si a trupelor, care a facut posibila victoria de la Muthul (109 I.H.) si preluarea functiei de comandant al armatei romane In acest razboi, In locul lui Metellus, considerat incompetent de catre Senat.

Intre timp, In 107 M. a candidat la postul de consul al Romei.

Razboiul din Africa de Nord se va sfarsi In anul 104, o data cu capturarea de catre romani a lui Iugurtha. Acesta va fi dus la Roma, prezentat poporului In procesiunea de triumf traditionala organizata de M. si apoi Ucis In Inchisoare. In cea de-a doua faza a razboiului cu Numidia (106-l04 I.H.), alaturi de M., pe campul de lupta s-a afirmat cvestorul Lucius Cornelius Sylla, cel care va deveni cel mai mare rival al lui M. Rivalitatea celor doi va deschide seria razboaielor civile care vor zgudui Roma pana In 31 I.H.

Incepand din 107 I.H., M. a realizat cea mai” profunda reforma a armatei romane de pana atunci. Prin schimbarea sistemului recrutarilor, el a pus bazele unei armate profesioniste si permanente. Ostasii (proveniti mai ales din mediile sarace) erau Incadrati In armata pe baza de contract, pe timp del6 ani, indiferent daca era pace sau razboi, primind In schimb echipament, solda si pamant In momentul lasarii la vatra, cand deveneau veterani. Armata a fost Impartita In unitati strict organizate: legiunile (60 000 de soldati), dotate cu pilum (sulita).

Fiecare legiune a fost Impartita In 10 cohorte (600 de oameni) iar o cohorta cuprindea 3 manipule (200 de oameni). Pe timp de pace, armata construia castre, fortificatii, poduri, drumuri. Reforma armatei si profesionalizarea ei a facut Insa ca aceasta sa traiasca numai pentru razboaie si jafuri, sa emita pretentii de a se amesteca In viata politica pentru a sustine ambitiile comandantilor militari.

Din 105, M., a luptat Impotriva triburilor barbare germanice care au atacat mai Intai Gallia Transalpina, apoi Spania. El a profitat de impresia creata de pericolul germanic romanilor, pentru a se face ales de patru ori la rand consul (104-l00 I.H.), fapt care Incalca legea romana si crea un precedent nedorit.
In bataliile de la Aquae Sextiae (102 I.H., Gallia) si Vercellae (101 I.H., Italia), M. i-a respins pe germanicii teutoni si cimbri, fiind vanduti ca sclavi 150 000 de prizonieri din randul acestora. Consulul roman era considerat acum “nou fondator si salvator” al statului, influenta si puterea sa ajungand la apogeu.

M. a revenit In fruntea armatei romane Intre anii 90 si 88 I.H., In timpul razboiului dintre Roma si populatiile italice (socii) razvratite datorita refuzului de a li se acorda cetatenia romana desi plateau impozite si participau alaturi de romani la razboaie. Romanii au fost nevoiti sa accepte unele concesii: aliatii, italici care nu participasera la revolta au primit cetatenie. Apoi au fost acceptati ca cetateni cei care au predat armele de bunavoie. Ultimele centre ale rasculatilor au fost Infrante prin asediu In 88 I.H.

O data cu Incheierea razboiului cu italicii, Roma a fost implicata Intr-un nou conflict militar, de aceasta data In Orient. Aici, regele Pontului, Mithridates VI Eupator (120-63 I.H.) ocupase Asia Mica, tarmurile Marii Negre, insula Delos, apoi s-a aliat cu regii Cappadociei si Siriei. Problema exercitarii functiei de comandant al armatei romane ce urma sa lupte In Orient a determinat o confruntare violenta Intre Sylla si Marius. Aceasta a culminat cu amenintarea directa a Romei de catre Sylla si acea parte a armatei care Ii era credincioasa.

Pentru prima data In istorie Roma a fost atacata si ocupata chiar de catre o armata romana, ceea ce a deschis sirul asasinatelor Impotriva adversarilor politici din capitala. M. a fost exilat si s-a refugiat In Africa de Nord, unde a reusit sa-si formeze o armata proprie, cu care a revenit In Italia si a atacat Roma, pentru a obliga Senatul sa-i anuleze decretul de exil. In absenta lui Sylla, care lupta In Orient Impotriva regelui Pontului, Roma a intrat sub controlul lui M. care a fost ales din nou consul (86 I.H.). Toti aliatii lui Sylla, adevarati sau doar banuiti ca l-ar sprijini, au fost ucisi din ordinul lui, Intregul oras traind sub teroarea razbunarilor acestuia.

A murit la 17 ianuarie 86 I.H. In timpul exercitarii, pentru a saptea oara In viata, a functiei de consul. Moartea sa nu a adus liniste la Roma. Teroarea a continuat sub conducerea lui Sylla, de data aceasta Impotriva aliatilor lui M.

 

Marius Caius Videoclipuri
Ancient Rome XVIII - The Consulships of Gaius Marius

irrelevant
0
broken


Tag-uri: consul

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru marius_caius. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 30 November '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :