Ignatiu Darabant (nascut 1730, Vicea, judetul Sălaj - decedat 31 octombrie 1805, Oradea). Teolog şi profesor; episcop unit (greco-catolic) al Oradei. Numele său de mirean a fost Isaia sau loan. Tatăl său, Alexandru Darabant, separându-se de soţie, s-a făcut călugăr bazilitan în mănăstirea Sf. Treime din Blaj, mama călugărindu-se de asemenea. Fiul le-a urmat pilda şi s-a călugărit în 1765, luându-şi numele de Ignatie.
Prepozit al mănăstirii Sf. Treime din Blaj (1773-1776), profesor la Seminarul teologic din Blaj (1777), apoi vicar general episcopesc (1777-1787). In 1787 a candidat la funcţia de episcop al Blajului, dar, deşi a obţinut majoritatea voturilor (62), împăratul Iosif II l-a preferat pe contrac
andidatul său, loan Bob, care primise numai 38 de voturi.
In 1788 a fost consacrat la Blaj episcop al Oradei, urmându-i episcopului Moise Dragos, mort în 1787. A avut merite deosebite în promovarea învăţământului românesc: a înfiinţat Seminarul Tinerimii Române Unite din Oradea (1792), a obţinut ajutoare pentru remunerarea preoţilor, pentru văduve şi orfani, a sutinut învăţământul elementar sătesc, numărul şcolilor din parohiile aflate sub jurisdicţia sa crescând la 80, cu tot atâţia învăţători, a zidit catedrala din Beius (1796) şi biserici săteşti, a început zidirea catedralei din Oradea. Darabant s-a implicat activ în lupta naţională.
In 1791 el s-a numărat printre iniţiatorii şi semnatării memoriului cunoscut sub numele de Supplex Libellus Valachorum, prin care se solicita recunoaşterea naţiunii române ca naţiune politică în Transilvania şi acordarea de drepturi politice şi naţionale românilor. Pentru meritele sale deosebite, în 1797 a fost numit consilier intim de stat. La moartea sa, şi-a destinat întreaga avere terminării catedralei din Oradea, alimentării fondului de remunerare a preoţilor, creării de burse pentru doi tineri din Seminarul din Oradea, alimentării fondului pentru ridicarea bisericii-din Holod şi a fondului pentru ajutorarea săracilor.
A fost înmormântat, se pare, în cripta catedralei din Oradea. Personalitate marcantă a epocii sale, Darabant a fost apreciat în mod deosebit de contemporani.
Cel mai elocvent elogiu i-l aduce marele său prieten şi erudit Samuil Micu, care îl vede drept "ocrotitorul oamenilor învăţaţi", "iubitorul de înţelepciune şi ştiinţă" "milostivul patron al celor ce nevoiesc întru învăţătură".
Nu exista site-uri adaugate inca pentru ignatie_darabant. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.