Glad a fost Duce (voievod) din Banat de la sfârşitul secolului IX si începutul secolului X. El apare menţionat în cronica lui Anonymus. Cronicar, anonim relatează că teritoriul "care se întinde de la fluviul Mureş până la fortăreaţa Urscia (Orşova) l-a ocupat un oarecare duce cu numele Glad, care a ieşit cu ajutorul cumanilor din fortăreaţa Vidin".
Despre viata sa:
Originea sa este greu de precizat, informaţia lui Anonymus ducând la concluzia că Glad ar fi fost bulgar sau slav. La sosirea ungurilor în Pannonia, relatează acelaşi Anonymus, ducele Glad "îşi avea domnia de la fluviul Mureş până la fortăreaţa Horom (Haram)".
In primii ani ai secolului X, Arpad a trimis împotriva lui G
lad o armată comandată de căpeteniile Zuardu, Cadusa şi Boyta, care au înaintat până la râul Timiş. Dar "când au voit să treacă peste fluviul Timiş - consemnează Anonymus -, le-a ieşit înainte Glad [...], ducele acelei patrii, împreună cu o armată de călăreţi şi de pedeştri, cu ajutorul cumanilor (pecenegilor) şi bulgarilor şi vlahilor. A doua zi, fiindcă niciuna din cele două oşti nu putuse să treacă deloc peste fluviul Timiş, care se găsea între ele", Zuardu l-a trimis pe fratele său Cadusa cu o parte a armatei să treacă râul prin altă parte şi să-l lovească pe Glad pe la spate. In confruntarea care a avut loc, ungurii au obţinut "o mare victorie [...]. Şi însuşi Glad, ducele lor, numai luând-o la fugă a putut să scape, şi armata sa întreagă s-a topit ca ceara în faţa focului şi a pierit de ascuţişul săbiilor. [...]. Iar ducele Glad, luând-o la fugă [...], a intrat de teama ungurilor în fortăreaţa Kevea (Keve-Kubin)".
A treia zi după bătălia de pe râul Timiş, ungurii au început asediul cetăţii. De teama unei noi înfrângeri, ducele Glad, susţine Anonymus, "le-a trimis soli şi a început să ceară pace, dăruindu-le de bunăvoie fortăreaţa, împreună cu diferite daruri. Apoi mergând de aici, au cucerit fortăreaţa Ursova (Orşova) şi au locuit în ea timp de o lună şi pe Boyta, împreună cu a treia parte din armată şi cu fiii locuitorilor luaţi ostatici, i-au trimis la ducele Arpad".
In opoziţie cu Anonymus, unii istorici contemporani susţin că acţiunea maghiară împotriva lui Glad a avut Ioc abia prin anul 934. Glad şi-a păstrat, se pare, ducatul după împăcarea cu ungurii. Numai aşa se explică afirmaţiile lui Anonymus, potrivit cărora, "din neamul acestuia, după multă vreme, pogorâse Ohtum", sau Ahtum, care la începutul secolului XI stăpânea voievodatul bănăţean.
Glad Liste