Ahtum Duce (voievod) din Banat. Anonymus afirmă că era descendentul direct al lui Glad.
Legenda vita Sancti Gerardi relatează că Ahtum, care-şi avea reşedinţa în "cetatea Mureşului" (urbe Morisena), era "puternic foarte" şi se "fălea foarte în tăria şi puterea sa". Stăpânirea sa se întindea "de la râul Criş până la părţile Ardealului, şi până la Vidin şi Severin".
Aceeaşi sursă relatează că ducele Ahtum s-a botezat "după credinţa grecească în cetatea Vidinului" şi, "primind de la greci putere", devenise vasalul împăratului de la Constantinopol. Actul politico-religios al lui Ahtum s-a consumat, foarte probabil, după 1004, an în care împăratul bizantin Vasile
II a ocupat Vidinul de la bulgari. Bazat pe această alianţă şi "increzându-se în mulţimea ostaşilor şi a nobililor săi", Ahtum a refuzat să se supună regelui Ungariei, Ştefan I. Mai mult, el a întreprins chiar o serie de acţiuni ostile la adresa suveranului maghiar.
Astfel, Legenda vita Sancti Gerardi relatează că Ahtum "cotropise stăpânirea asupra sării crăieşti ce era trimisă în jos pe Mureş, punând la schelele acelui râu până la Tisa birari şi străji şi aşeză toate sub birul său", ceea ce a dus la declanşarea unui conflict între acesta şi regele Ungariei Ştefan I a profitat şi de faptul că împotriva lui Ahtum s-a ridicat şi un colaborator apropiat al acestuia, un anume Chanadinus (Sunad, la Anonymus), căruia i-a pus la dispoziţie forţele militare necesare.
Prin 1028-1030, cu oaste primită de la regele Ungariei, Chanadinus l-a atacat pe Ahtum într-o primă ciocnire, undeva în apropierea Tisei, Ahtum înregistrează un succes. Legenda vita Sancti Gerardi consemnează că "se făcu zarvă mare şi larmă şi ţinu războiul până la amiază şi căzură răniţi de amândouă părţile mulţi. Iar oastea lui Chanadinus se ascunsese fugind în desişurile din Kukuner şi în Szoreg şi în tot ţinutul Kanizsa până la Tisa, iar Chanadinus în acea noapte tăbărî într-un deal, pe urmă se chemă Oroszalmos. Iar Achtum îşi aşeză tabăra pe o câmpie, anume Nagyenez".
In cursul nopţii însă soldaţii lui Chanadinus "năvăliră asupra oştii lui Achtum, care stătea pe câmp şi o făcură să dea dosul. Iar Achtum fu ucis pe câmpul de bătaie de oastea lui Chanadinus şi, luându-i capul, îl uimiseră craiului şi luară în acea zi dobândă multă şi se bucurară foarte, că pierise duşmanul craiului". Invingătorul luă în stăpânire ducatul, ca vasal al regelui Ungariei.
Ahtum Liste