FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 466
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Gheorghe Argesanu Biografie
Gheorghe Argesanu Videoclipuri
Site-uri despre Gheorghe Argesanu
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Gheorghe Argesanu
Intreaba despre Gheorghe Argesanu
Adauga un citat spus de Gheorghe Argesanu
 

Gheorghe Argesanu Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Gheorghe Argesanu has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Gheorghe Argesanu

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Gheorghe Argesanu

 Q:   Intreaba despre Gheorghe Argesanu       
Gheorghe Argesanu Gheorghe Argesanu s-a nascut pe data de 28 februarie 1883, in Caracal si a decedat pe 26/27 noiembrie 1940, in închisoarea Jilava. General şi om de stat, preşedinte al Consiliului de Miniştri (21-28 septembrie 1939).

Absolvă Şcoala Militară de artilerie şi geniu (1901-1903) şi Şcoala Superioară de Război din Bucureşti (1908-1910). Se distinge, ca ofiţer (din 1917, locotenent-colonel), în timpul Primului Război Mondial. Ulterior este numit ataşat militar în Japonia. Revenit în ţară, este comandant al unor unităţi militare. General de brigadă (10 mai 1931), general de divizie (25 decembrie 1937) şi general de corp de armată (6 iunie 1940). Ministru al Apărării Naţionale (30 martie - 14 octombrie 1938) în al doilea guvern prezidat de patriarhul Miron Cristea. Implicarea sa în politică a fost mai mult accidentală: a fost numit preşedinte al Consiliului de Miniştri îndată după asasinarea de către legionari a primului-ministru Armand Călinescu (21 septembrie 1939), fiind apreciat de rege pentru atitudinea sa fidelă.

Principala sarcină pe care a avut-o de îndeplinit a fost executarea represaliilor la adresa legionarilor. Carol II îl considera tocmai bun pentru această lucrare, afirmând despre el că este "energic, nu-i este frică, poate conlucra cât se poate de bine cu toţi miniştrii şi va putea să-şi asume răspunderea completă a tuturor măsurilor ce trebuie luate spre a face completă curăţenie, iar din punct de vedere politic nu va încurca, căci va asculta de ceea ce i se va spune". Cei nouă legionari care l-au asasinat pe fostul prim-ministru şi care ulterior şi-au anunţat fapta la radio şi s-au predat autorităţilor au fost executaţi, trupurile lor fiind expuse public mai mult de o săptămână. Totodată, printr-un ordin al guvernului, autorităţile locale au împuşcat, fără judecată, cel puţin trei legionari din fiecare judeţ al ţării (în unele locuri a existat un exces de zel), numărul victimelor fiind de aproape 300. Cei ucişi au fost expuşi, timp de 24 de ore, în pieţe publice, cu o pancartă pe care era scris: "Aceasta va fi de aici înainte soarta asasinilor, trădătorilor de ţară". După ce a luat aceste măsuri, Argesanu a fost înlocuit de rege la conducerea guvernului cu Constantin Argetoianu. După abdicarea lui Carol II şi venirea la putere a Mişcării Legionare, a fost arestat şi întemniţat împreună cu alţi demnitari care deţinuseră funcţii în perioada persecuţiilor împotriva legionarilor.

Asasinat în închisoarea Jilava de către un comando legionar (26/27 noiembrie 1940).

 

Gheorghe Argesanu Videoclipuri
Portretul luptatorului la tinerete TRAILER 2- film romanesc 2010

irrelevant
0
broken


Tag-uri: general, ministru, militar

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru gheorghe_argesanu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 28 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :