FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 691
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Garibaldi Giuseppe Biografie
Garibaldi Giuseppe Videoclipuri
Site-uri despre Garibaldi Giuseppe
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Garibaldi Giuseppe
Intreaba despre Garibaldi Giuseppe
Adauga un citat spus de Garibaldi Giuseppe
 

Garibaldi Giuseppe Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Garibaldi Giuseppe has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Garibaldi Giuseppe

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Garibaldi Giuseppe

 Q:   Intreaba despre Garibaldi Giuseppe       
Garibaldi Giuseppe Figura legendara a Italiei moderne, la a carei unificare a participat In mod decisiv, G. s-a nascut Ia Nisa, In Franta.

In tinerete a fost angajat ca marinar pe vase comerciale care strabateau Mediterana. In 1833 a devenit membru al organizatiei secrete “Tanara Italie”, condusa de Giuseppe Mazzini. Aceasta organizatie milita pentru eliberarea Italiei de sub dominatia straina si unificarea acesteia. Dupa un an, a fost implicat In actiunea de capturare a unui vas de razboi, fiind prins de politie si condamnat la moarte. A reusit sa evadeze si sa fuga In America de Sud unde si-a petrecut urmatorii 12 ani. Aici a participat la revoltele organizate In Brazilia si apoi In Uruguay, remarcandu-se printr-un neobisnuit talent militar.

A revenit In 1848 In Italia, pentru a participa la misc area revolutionara care se desfasura In tara sa ca si In multe alte state europene. In fruntea unei armate de 30 000 de voluntari s-a pus In slujba regelui Sardiniei pentru a lupta Impotriva stapanirii austriece In Lombardia. In 1849 a participat, alaturi de Giuseppe Mazzini, la apararea Romei, proclamata Republica de catre revolutionari. A putut sa respinga timp de o luna asaltul armatei franceze asupra Romei. Superioritatea numerica a francezilor a determinat In cele din urma retragerea lui G., Impreuna cu 5 000 de sustinatori fideli.

Cei mai multi dintre acestia vor pieri In lunile urmatoare In urma actiunilor de “curatare” Intreprinse de armata austriaca In teritoriul italian pe care Il controla. G. a izbutit sa fuga din nou din Italia, de aceasta data refugiindu-se In Statele Unite, tara In care a ramas pana In 1854.
Intors In Italia, s-a stabilit In insula Caprera (aflata In nord-es-tul Sardiniei). Principalul sau obiectiv a devenit lupta pentru unificarea Italiei In jurul regelui Victor-Emmanuel al II-lea de Savoia, conducatorul Sardiniei si Piemontului, si al primului sau ministru, Camillo Cavour.

A participat In 1859 la razboiul dus de Sardinia Impotriva Austriei, luptand In Alpi. In 1860, In fruntea a 1 000 de oameni a Intreprins o expeditie In Sicilia (devenita celebra sub denumirea “Expeditia celor 1 000 de camasi rosii”) reusind sa Inlature monarhia locala si sa instituie un guvern provizoriu.

A cucerit Sicilia si Neapole, care s-au unit astfel cu regatul Sardiniei si Piemontului (1861) dupa care s-a retras In insula Caprera. In 1861, Intreaga Italie, cu exceptia Romei (aflata sub autoritatea Papei) si a Venetiei (ramasa sub control austriac), a fost unificata. In 1862, G. a intrat In conflict cu Victor-Emma-nuel al II-lea. In ciuda opozitiei regelui, care Incerca sa evite un conflict cu Franta ale carei trupe ocupau Roma, G. a constituit un grup de voluntari din Sicilia cu care intentiona sa ocupe Roma pentru a o transforma In capitala Italiei. A fost Infrant de trupele regale la Aspromonte (29 august 1862), capturat, dar eliberat putin timp mai tarziu.
In timpul razboiulu; din 1866, In care Italia, aliata cu Prusia, a luptat Impotriva Austriei, G. a condus din nou un corp de voluntari cu care a reusit sa Infrunte cu succes In Tirol armata austriaca. La sfarsitul razboiului, Venetia a devenit parte integranta a Italiei unificate. Dupa o noua Incercare nereusita de a cuceri Roma (1867), G. s-a retras In insula sa.

O data cu anexarea Romei la Italia, In 1870, G. a devenit membru al Parlamentului italian.

 

Garibaldi Giuseppe Videoclipuri
Enrico Caruso - Garibaldi's Hymn (1918)

irrelevant
1
broken


Tag-uri: parlament

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru garibaldi_giuseppe. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 29 November '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :