Elena Lupescu s-a nascut in septembrie 1899 in Iaşi si a decedat pe 7 iulie 1977, la Estoril, Portugalia. Amantă a regelui Carol II, iar ulterior, după abdicare, soţie a acestuia.
Despre viata sa:
Celebritatea pe care şi-a câştigat-o se datorează influenţei asupra regelui, considerată aproape unanim ca nefastă. Era fiica unei familii de evrei creştinaţi din Iaşi. Tatăl său, Grunberg, trecuse la ortodoxism şi îşi luase numele Lupescu. Mama sa, Eliza Falk din Viena, se convertise la catolicism. La vârsta potrivită a fost înscrisă la o şcoală de maici, unde se învăţa germana, franceza şi bunele maniere.
Unele mărturii din epocă vorbesc de o tânără înaltă, trupeşă,
cu părul roşu şi ochii verzi care trezea interesul bărbaţilor. In 1916, la Iaşi, era răsfăţata ofiţerilor şi existau aprecieri puţin măgulitoare la adresa comportamentului său. Totuşi a reuşit un mariaj cu unul dintre aceştia, locotenentul Tâmpeanu, de care mai apoi va divorţa.
A reuşit să-l cunoască pe prinţul Carol la Fundaţia Regele Carol I, unde acesta era preşedinte onorific, iar în 1923 erau împreună. In toamna lui 1925, Carol i-a mărturisit soţiei sale Elena legătura lor, pe care o considera o relaţie de lungă durată. Le-a declarat acelaşi lucru şi părinţilor, hotărând să renunţe la calitatea de prinţ moştenitor pentru a rămâne în străinătate cu amanta sa. Prin actul din 4 ianuarie 1926 Parlamentul accepta această decizie.
Cei doi trăiesc câţiva ani în străinătate, iar în 1930 Carol revine în ţară pentru a ocupa tronul, iar Elena Lupescu îl urmează la scurt timp. In jurul regelui se constituie imediat o camarilă în care Elena Lupescu ocupă un loc important datorită influenţei sale directe asupra lui.
Poreclită "Duduia", a reuşit să-şi permanentizeze relaţia cu Carol şi să-l facă dependent de ea. Obligat să trăiască în apropierea ei, Mihai nota mai târziu: "Cu timpul mi-am dat seama că era o persoană vulgară,... o natură ţipătoare, stridentă. Unii afirmă că a fost frumoasă. Eu nu am găsit-o niciodată aşa". Un personaj devenit nelipsit din anturajul celor doi a fost Ernest Urdăreanu, care l-a înlocuit pe Puiu Dumitrescu, căzut în dizgraţia "Duduiei". Intr-un timp record noul protejat a trecut de la calitatea de şofer personal al amantei regelui la calitatea de Mareşal al Palatului şi Ministru al Casei Regale, devenind cea mai influentă persoană din stat după Carol II şi Elena Lupescu, îi va însoţi şi în exil după abdicarea din 1940 şi există aprecieri după care prezenţa lui Urdăreanu în apropierea celor doi se datora relaţiilor amoroase dintre el şi Elena Lupescu. Oricum, cei trei vor rămâne împreună, vor călători prin Mexic şi Brazilia iar în final se vor stabili în Portugalia.
In exil se împlineşte şi dorinţa Elenei Lupescu de a fi soţie regală. S-au căsătorit civil în Brazilia (1947), iar religios în rit ortodox la Paris. Se pare că pentru a-l determina pe Carol II la acest act a mimat probleme de-sănătate grave.
După moartea regelui (1953) a supravieţuit peste două decenii, timp în care a fost singura moştenitoare a importantei averi cu care acesta plecase din ţară. Şi-a scris Memoriile, apărute în "Washington Herald", traduse apoi în România în două versiuni.
Elena Lupescu Liste