Deceneu (secolul I î.Hr.). Mare preot, rege (82 î.Hr.-?), judecător suprem în Dacia.
Informaţiile despre el provin de la Strabon („Dicineus" în Geographia) şi Iordanes (Getica). Este mare preot al cultului zalmoxian, despre care Strabon relatează că „umblase multă vreme prin Egipt" pe urmele zeului nemuririi, „învăţând acolo unele semne de prorocire, mulţumită cărora susţinea că tălmăceşte voinţa zeilor". Revine în „Goţia" (Geţia), unde, în cea mai puternică uniune de triburi conducea Burebista, pe care îl ajută să îi unească pe geto-dacii din spaţiul nord-dunărean.
Iordanes relatează că intâlnirea lui Deceneu cu Burebista are loc „pe timpul când Sylla lua puterea la Roma", deci în jurul anului 82 î.Hr., istoricul antic afirmând cÄ
ƒ acesta a condus „nu numai pe oamenii de rând, dar chiar ÅŸi pe regi", acordându-i-se "o putere aproape regească". Se poate vorbi chiar despre o „reformă religioasă" realizată de el, înÅ£eleasă ca o modificare parÅ£ială a cultului, ca o organizare instituÅ£ională a religiei, ca o punere de acord a activităţilor slujitorilor cultului cu interesele regalităţii pe cale de a se consolida ÅŸi ca o ierarhizare a preoÅ£imii. Alături de regele dacilor, Deceneu îndeamnă supuÅŸii la „exerciÅ£ii, cumpătare ÅŸi ascultare faţă de porunci", adică o serie de norme militare, morale ÅŸi juridice, mod de viaţă propagat din marele centru spiritual (Orăştie) numit de Strabon Kogaionon („Muntele Sfânt"), atestat arheologic pe Dealul GradiÅŸtei, unde se află ÅŸi reÅŸedinÅ£a marelui preot.
Geţii îl ascultau pe acesta în asemenea măsură, încât „s-au lăsat înduplecaţi să taie viţa-de-vie şi să trăiască fara vin", dar este greu de spus dacă informaţia corespunde realităţii. După moartea lui Burebista (44 î.Hr.), statul dac s-a destrămat în mai multe regate, patru şi apoi cinci, singura regiune care rămâne în atenţia autorilor antici fiind cea din Sud-Vestul Transilvaniei, cu capitala la Sarmizegetusa Regia. Aici îşi continuă activitatea Deceneu care, potrivit lui Iordanes şi Strabon, îi urmează lui Burebista în funcţiile de rege şi judecător suprem, menţinând totodată şi vechea autoritate spirituală, ca mare preot (alţi istorici contestă domnia lui Deceneu).
Aşa se explică preocuparea pentru îmbogăţirea cu noi sanctuare a incintei sacre de pe Dealul Grădiştei, mai ales a marelui sanctuar circular, atestarea de către Iordanes a cunoştinţelor de botanică şi medicină, fizică, astronomie şi etică.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru deceneu. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.