FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 548
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Bogdan III Biografie
Bogdan III Videoclipuri
Site-uri despre Bogdan III
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Bogdan III
Intreaba despre Bogdan III
Adauga un citat spus de Bogdan III
 

Bogdan III Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Bogdan III has no Fans yet!

create pool

BiografiiIntreaba despre Bogdan III

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Bogdan III

 Q:   Intreaba despre Bogdan III       
Bogdan III Bogdan III (nascut 16 iunie 1479 - decedat 20 aprilie 1517, Huşi). Domn al Moldovei (2 iulie 1504—20 aprilie 1517), impus la tron de tatal sau, Stefan cel Mare, în ultimele zile ale vietii acestuia. I se mai spunea şi „cel Chior" sau „cel Orb", deoarece în împrejurari necunoscute îşi pierduse un ochi.

A încercat detensionarea relatiilor cu Polonia, cerând-o în casatorie pe sora regelui Alexandru Jagefto, în iunie 1505. In ciuda eforturilor depuse de Bogdan III, care a apelat chiar la Papa (aprilie 1509), casatoria nu s-a înfaptuit. Acest refuz a dus la mai multe confruntari moldo-polone desfasurate între 1506 şi 1509. In urma unei astfel de confruntari, Bogdan III a pierdut Pocutia, pe care nu a mai reuşit sa o recupereze.

Ostilitatile s-au încheiat la 17 ianu arie 1510, prin semnarea unui tratat de pace arbitrat de regele Ungariei. Cu Ţara Româneasca relatiile au fost încordate, deoarece domnii munteni au sustinut anumiti pretendenti la tronul Moldovei. Astfel, în 1507, oastea munteana a lui Radu cel Mare, care-l sustinea pe pretendentul Roman, a pradat regiunea Putnei, iar ca raspuns Bogdan III a pradat zona Râmnicului.

In 1514, lânga Vaslui, s-a desfasurat o confruntare cu alt pretendent, Trifaila (sustinut de Neagoe Basarab), care a fost capturat şi decapitat. In cadrul relatiilor cu Imperiul Otoman, Bogdan III a continuat sa plateasca tributul anual de 8 000 de galbeni, dublu fata de cât platise tatal sau, mentinând, în schimb, independenta Ţării. Extrem de dificile au fost relatiile cu tatarii, care au pradat Ţara în câteva rânduri, între 1510 şi 1513. In ciuda numeroaselor conflicte, a realizat şi unele ctitorii: termina biserica de la Rauseni şi începe, în 1514, construirea bisericii mitropolitane de la Suceava, cu hramul Sf. Gheorghe. A

avut doi fii nelegitimi care au fost domni ai Moldovei: Stefanita (1517-1527) şi Alexandru Lapusneanu (1552-1568, cu întreruperi). A murit la Huşi, fiind înmormântat la manastirea Putna. Chiar daca s-a straduit sa gestioneze mostenirea lasata de tatal sau, Bogdan III nu a reuşit acest lucru.

Bogdan III Liste
Decese în 1517
Domnitori ai Moldovei
Familia Mu?atinilor


 

Bogdan III Videoclipuri
Vioara Bogdan III

irrelevant
0
broken


Tag-uri: domn, moldova, istorie

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru bogdan_iii. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 01 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :