Roland Borsa (decedat 1301). Voievod al Transilvaniei (mai 1282; ianuarie 1284-ianuarie 1285; iunie 1288-9 octombrie 1294). Oficial şi teoretic, Roland Borsa recunosteai autoritatea regelui Ladislau IV Cumanul; de fapt, el s-a comportat ca un veritabil stapân al Ţării. Detinea în acela şi timp şi demnitatea de comite de Solnoc.
In iulie-august 1282 participa la campania regala împotriva neamului Aba, iar în august acela şi an are un rol decisiv în obtinerea victoriei de la lacul Hod asupra cumanilor rasculati. Incepând îndeosebi din a doua domnie (1284), şi-a asumat o mare parte din prerogativele regale: emite acte în care Ţara sa este numita „regnum Transilvanum", acorda danii sau confisca domenii, întareste sau retrage privileg
ii, numeste comiti dintre familiarii sai ÅŸi pe vicevoievodul Transilvaniei.
In iarna anului 1285 înfrunta cu succes o invazie a tatarilor. In 1288 convoaca pentru prima oara „adunarea generala a nobililor din Transilvania", diferita de Dieta Regatului Ungariei. Încercarea lui Ladislau IV de a-l aduce la ascultare pe voievod sau chiar de a-l îndeparta de la conducerea voievodatului, esueaza, în pofida privilegiilor acordate de rege capitlului din Alba Iulia, Episcopiei de Alba Iulia, „oaspetilor" sai şi secuilor de pe Berbec şi unui numar de nobili, Roland Borsa dispunând de o baza sociala şi politica consolidata. Impreuna cu familiarii sai joaca un rol decisiv în organizarea asasinarii regelui Ladislau IV la Cheresig (1290).
In ianuarie 1291, suveranul Ungariei viziteaza Transilvania, confirma drepturile Bisericii asupra moşiilor, târgurilor şi darilor şi le restituie pe cele rapite, întareste privilegiile nobililor şi saşilor, pregatind astfel terenul în scopul consolidarii autoritatii sale. Ca urmare, regele convoaca, la sfârşitul lunii februarie sau la începutul lui martie, la Alba Iulia, congregatia Transilvaniei, formata din reprezentantii nobililor, ai secuilor şi ai saşilor şi hotaraste „reasezarea rânduielilor Ţării".
In iulie 1292 sunt luate noi masuri pentru limitarea autonomiei Transilvaniei şi a autoritatii voievodului Roland Borsa: nobilii, sai şi secuii sunt scoşi de sub jurisdictia acestuia, iar reprezentantii lor sunt incluşi în Dieta Ungariei. Demis din demnitatea de voievod în 1292, Roland Borsa reocupa scaunul voievodal pentru a patra oara, probabil înca în octombrie 1293, cu certitudine înainte de 23 mai 1294. Ultima atestare a sa ca voievod dateaza din 9 octombrie 1294.
Pentru a anihila primejdia reprezentata de puterea lui Roland Borsa pentru regalitatea însa şi, în toamna anului 1294 Andrei III vine în persoana în Transilvania în fruntea oastei regale, ocupa cetatile acestuia şi îl destituie din nou din functie, acordându-i însa alte demnitati importante, dar mai putin primejdioase pentru autoritatea centrala. (V.M.)
Roland Borsa Liste