Regina Elisabeta a României s-a nascut intre 17 si 29 decembrie 1843 in Neuwied, Germania si a decedat pe 18 februarie 1916 in Bucureşti. Pe numele său complet Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, a devenit prima regină a României ca urmare a căsătoriei cu principele Carol I de Hohenzollern Sigmaringen la 10 mai 1881, după proclamarea României ca regat, Carol şi Elisabeta au fost încoronaţi ca regi ai României.
Despre viata sa:
Sub pseudonimul Carmen Sylva, regina a fost un adevărat mecena al artelor, dar şi o scriitoare de talent. Ca fondatoare a numeroase instituţii de caritate a fost supranumită de oamenii din popor "Mama răniţilor".
S-a născut într-o familie princiară germană ca fiică a lui Her
mann de Wied şi a Măriei de Nassau-Weilburg. Educaţia primită a fost rigidă, severă, punitivă, după moda timpului. In România a venit prin căsătorie, în 1869. "Căsătoria noastră nu a fost una din dragoste, ci bazată pe un devotament reciproc, pe îndatorire şi pe o dorinţă fierbinte de a face tot ce ne stă în putinţă unul pentru celălalt", afirma ea mai târziu. Cuplul a avut un singur copil, Măriuca, moartă la vârsta de patru ani din cauza scarlatinei. Intrucât Carol i-a interzis orice amestec în viaţa politică, Elisabeta s-a consacrat cu toată pasiunea patronajului artelor, vieţii literare şi actelor de filantropie. O singură dată, din pur romantism, s-a abătut de la această regulă sprijinind relaţia sentimentală dintre prinţul moştenitor Ferdinand şi Elena Văcărescu, fapt care ameninţa statutul Casei regale. Regele a intervenit exilând-o aproape doi ani, iar pe tânără pentru totdeauna.
In timpul Razboiului de Independenţă a înfiinţat spitale, servicii de ambulanţă şi ingrijire şi a procurat medicamente pentru răniţi. A înfiinţat numeroase societăţi filantropice, devenind o deschizătoare de drumuri în acest domeniu, incurajat doamnele din înalta societate să-i urmeze exemplul. Societatea "Regina Elisabeta", fondată de ea în 1893, a tratat benevol circa 17 000 de pacienţi pe an, a distribuit medicamente gratuite şi a monitorizat starea familiilor nevoiaşe. A avut inspiraţia, bunul gust şi iniţiativa de a identifica uriasul potenţial al meşteşugurilor româneşti.
Deseori se înveşmânta în portul national românesc şi încuraja doamnele din suita sa să facă la fel. La castelul de la Sinaia a organizat un centru de meşteşuguri tradiţionale. A sprijinit şi a incurajat tinerii talentaţi să studieze prin intermediul unui program de burse. Şi-a format un anturaj de artişti din care făceau parte George Enescu şi Elena Vacarescu şi i-a sprijinit financiar pe Nicolae Grigorescu şi pe Vasile Alecsandri. La îndemnul celui din urmă a început să scrie versuri şi astfel, în 1880, îi apare volumul de debut Safo Hammerstein şi Furtuni. Opera sa cuprinde o mie de poezii, 90 de nuvele strânse în patru volume, 30 de opere dramatice şi 4 romane.
A fost tradusă în limba română de Mihai Eminescu, George Coşbuc, Mite Kremnitz şi Adrian Maniu. In ciuda romantismului său accentuat, Carmen Sylva a atras atenţia unor personalităţi străine precum Mark Twain care evocând-o, a spus despre ea: "această prinţesă şi poetă germană încântătoare adorabilă, îşi aduce aminte că florile codrului şi câmpiile i-au vorbit".
Dupa moartea lui Carol (1914), apropiaţii Curţii menţionează tristeţea accentuată a reginei şi faptul că prefera singurătatea. Moare în urma unei duble pneumonii fiind înmormântată în biserica mănăstirii Curtea de Argeş. Membră de onoare (1881) a Academiei Române. Intre lucrările notabile: Poezii româneşti Cugetările unei regine, O rugăciune, Din două lumi, Schiţe, La voia întâmplării, Legendele Peleşului, Cântece din valea Dâmboviţei.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru regina_elisabeta. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.