FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,226
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Regina Elisabeta Biografie
Regina Elisabeta Videoclipuri
Site-uri despre Regina Elisabeta
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Regina Elisabeta
Intreaba despre Regina Elisabeta
Adauga un citat spus de Regina Elisabeta
 

Regina Elisabeta Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Regina Elisabeta has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Regina Elisabeta

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   poet   principe   voievod   persoane faimoase   bucuresti   producator   regizor   prezentator tv   prezentator   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Regina Elisabeta

 Q:   Intreaba despre Regina Elisabeta       
Regina Elisabeta Regina Elisabeta a României s-a nascut intre 17 si 29 decembrie 1843 in Neuwied, Germania si a decedat pe 18 februarie 1916 in Bucureşti. Pe numele său complet Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, a devenit prima regină a României ca urmare a căsătoriei cu principele Carol I de Hohenzollern Sigmaringen la 10 mai 1881, după proclamarea României ca regat, Carol şi Elisabeta au fost încoronaţi ca regi ai României.

Despre viata sa:

Sub pseudonimul Carmen Sylva, regina a fost un adevărat mecena al artelor, dar şi o scriitoare de talent. Ca fondatoare a numeroase instituţii de caritate a fost supranumită de oamenii din popor "Mama răniţilor".

S-a născut într-o familie princiară germană ca fiică a lui Her mann de Wied şi a Măriei de Nassau-Weilburg. Educaţia primită a fost rigidă, severă, punitivă, după moda timpului. In România a venit prin căsătorie, în 1869. "Căsătoria noastră nu a fost una din dragoste, ci bazată pe un devotament reciproc, pe îndatorire şi pe o dorinţă fierbinte de a face tot ce ne stă în putinţă unul pentru celălalt", afirma ea mai târziu. Cuplul a avut un singur copil, Măriuca, moartă la vârsta de patru ani din cauza scarlatinei. Intrucât Carol i-a interzis orice amestec în viaţa politică, Elisabeta s-a consacrat cu toată pasiunea patronajului artelor, vieţii literare şi actelor de filantropie. O singură dată, din pur romantism, s-a abătut de la această regulă sprijinind relaţia sentimentală dintre prinţul moştenitor Ferdinand şi Elena Văcărescu, fapt care ameninţa statutul Casei regale. Regele a intervenit exilând-o aproape doi ani, iar pe tânără pentru totdeauna.

In timpul Razboiului de Independenţă a înfiinţat spitale, servicii de ambulanţă şi ingrijire şi a procurat medicamente pentru răniţi. A înfiinţat numeroase societăţi filantropice, devenind o deschizătoare de drumuri în acest domeniu, incurajat doamnele din înalta societate să-i urmeze exemplul. Societatea "Regina Elisabeta", fondată de ea în 1893, a tratat benevol circa 17 000 de pacienţi pe an, a distribuit medicamente gratuite şi a monitorizat starea familiilor nevoiaşe. A avut inspiraţia, bunul gust şi iniţiativa de a identifica uriasul potenţial al meşteşugurilor româneşti.

Deseori se înveşmânta în portul national românesc şi încuraja doamnele din suita sa să facă la fel. La castelul de la Sinaia a organizat un centru de meşteşuguri tradiţionale. A sprijinit şi a incurajat tinerii talentaţi să studieze prin intermediul unui program de burse. Şi-a format un anturaj de artişti din care făceau parte George Enescu şi Elena Vacarescu şi i-a sprijinit financiar pe Nicolae Grigorescu şi pe Vasile Alecsandri. La îndemnul celui din urmă a început să scrie versuri şi astfel, în 1880, îi apare volumul de debut Safo Hammerstein şi Furtuni. Opera sa cuprinde o mie de poezii, 90 de nuvele strânse în patru volume, 30 de opere dramatice şi 4 romane.

A fost tradusă în limba română de Mihai Eminescu, George Coşbuc, Mite Kremnitz şi Adrian Maniu. In ciuda romantismului său accentuat, Carmen Sylva a atras atenţia unor personalităţi străine precum Mark Twain care evocând-o, a spus despre ea: "această prinţesă şi poetă germană încântătoare adorabilă, îşi aduce aminte că florile codrului şi câmpiile i-au vorbit".

Dupa moartea lui Carol (1914), apropiaţii Curţii menţionează tristeţea accentuată a reginei şi faptul că prefera singurătatea. Moare în urma unei duble pneumonii fiind înmormântată în biserica mănăstirii Curtea de Argeş. Membră de onoare (1881) a Academiei Române. Intre lucrările notabile: Poezii româneşti Cugetările unei regine, O rugăciune, Din două lumi, Schiţe, La voia întâmplării, Legendele Peleşului, Cântece din valea Dâmboviţei.

Regina Elisabeta Liste
Na?teri în 1843
Decese în 1916
Esei?ti români
Poe?i români
Scriitori români
Regine ale României
Casa de Hohenzollern-Sigmaringen
Prin?ese de Hohenzollern-Sigmaringen
Luterani


 

Regina Elisabeta Videoclipuri
buj buj polka scoala regina elisabeta

irrelevant
2
broken


Tag-uri: regina, principe, regat

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru regina_elisabeta. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 08 February '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :