Regina Elena s-a nascut pe data de 3 mai 1896 in Atena si a decedat pe 28 noiembrie 1982 in Lausanne, Elveţia. Ea a fosr Principesă de Grecia şi Danemarca, fiica lui Constantin I regele Greciei (1868-1922) şi a reginei Sofia, născută principesă a Prusiei (1870-1932).
Despre viata sa:
Nefiind o personalitate proeminentă în plan politic sau cultural, întreaga sa existenţă a fost determinată doar de relaţia care a introdus-o în Casa Regală a României şi de evoluţia statutului care i-a fost conferit în cadrul acesteia. L-a cunoscut pe prinţul Carol în 1920, cu ocazia tratativelor privind căsătoria fratelui său George, prinţul moştenitor al Greciei, cu principesa Elisabeta de România, sora lui Caro
l. Acesta din urmă tocmai se întorsese din călătoria în Extremul Orient menită, în intenţia Casei Regale, să-l vindece de amintirea relaţiei scandaloase cu Ioana Lambrino. S-a creat astfel perspectiva unei a doua alianţe matrimoniale între cele două Case Regale, cea română sperând să stabilizeze astfel un moştenitor incontrolabil, iar cea greacă să-şi refacă o parte din prestigiul spulberat de eşecurile politice.
Căsătoria lui Carol cu Elena s-a încheiat la Atena, pe 10 martie 1921, iar la 25 octombrie 1921 s-a născut Mihai, unicul copil al cuplului, viitorul rege. Deşi părea de bun augur, căsătoria s-a deteriorat rapid şi o nouă relaţie amoroasă a lui Carol (cu Elena Lupescu) se va dovedi acum de nezdruncinat. Elena a fost împinsă definitiv într-o eclipsă din care nu putea şi nu mai încerca să iasă. Era lipsita de aderenţă la societatea românească şi înstrăinată în interiorul Casei Regale unde, începând din 1923, regina Măria, soacra sa altă dată favorabilă, ii reproşa inabilitatea sau refuzul de a-şi controla soţul. Se va orienta compensativ spre copil şi familia sa greacă. Trăia izolată şi călătorea mult pentru a-şi întâlni rudele sau le aducea pe acestea la ea. în ţară era in permanenţă însoţită de surorile ei Irina şi Ecaterina, iar după moartea regelui Constantin şi de mama sa, regina Sofia.
Importanţa sa a mai crescut după ce actul din 4 ianuarie 1926 trecea lui Mihai succesiunea la tron. La iniţiativa lui Carol, Regenţa a acţionat pentru anularea căsătoriei (21 iulie 1928). Revenirea lui Carol în ţară şi proclamarea lui ca rege (1930) a despărţit-o de Mihai, care locuia la Palat împreună cu tatăl său şi Elena Lupescu. In baza unui acord încheiat în 1932 cu Iuliu Maniu, în calitate de prim-ministru, Elena beneficia de o listă civilă şi urma a se stabili în străinătate. Alege Florenţa, unde îşi cummpără o casă ("Vila Sparta").
Revine în ţară în 1940, după abdicarea lui Carol II şi proclamarea lui Mihai ca rege. Relaţiile cu şeful statului, Ion Antonescu, erau încordate şi frustrante, acesta supraveghind atent familia regală şi izolând-o de actul politic. Impreună cu regele Mihai a protestat totuşi fată de tratamentul odios la care au fost supusi evreii români, iar sprijinul acordat de regina Elena va fi recunoscut în 1993, când institutul Yad Vashem din Ierusalim i-a acordat titlul de "Drepţi între popoare". După ce autorităţile comuniste l-au obligat pe Mihai să abdice, Elena şi-a însoţit fiul în exil, asigurându-i pentru o vreme adăpost în vechea sa locuinţă din Florenţa.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru regina_elena. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.