FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Statistici:
Vizite: 1,242
Voturi: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A


In aceasta pagina

Ramses al II-lea Biografie
Ramses al II-lea Videoclipuri
Site-uri despre Ramses al II-lea
Tab-uri utile
Comentarii
Creeaza un poll pentru Ramses al II-lea
Intreaba despre Ramses al II-lea
Adauga un citat spus de Ramses al II-lea
 

Ramses al II-lea Fan-Club

BECOME A FAMOUS FAN!

Ramses al II-lea has no Fans yet!

create pool

Biografii



Intreaba despre Ramses al II-lea

Tag-uri Populare


politician   ministru   domnitor   televiziune   jurist   actor   publicist   profesor   tara romaneasca   general   moldova   avocat   diplomat   istorie   scriitor   istoric   religie   academician   prezentatoare   politica   jurnalist   militar   rege   transilvania   personalitate   economist   voievod   principe   poet   persoane faimoase   bucuresti   producator   prezentator tv   prezentator   regizor   domn  

All Tags

Famous Forum

[editeaza]

Ramses al II-lea

 Q:   Intreaba despre Ramses al II-lea       
Ramses al II-lea Membru al celei de a XIX-a dinastii a Egiptului antic (dinastia tebana), fiul faraonului Seri I (1318-l296 I.H.), era predestinat, dupa cum arata prenumele sau, Setep-en-Re, “cel ales de Re”, unui destin maret In fruntea Egiptului.

Templul construit de Seti I la Abydos Il Infatiseaza pe tata, alaturi de fiul sau preferat, R., aducand Impreuna ofrande zeilor.

Incoronat ca faraon, a avut una dintre cele mai Indelungate domnii din istoria Egiptului: 67 de ani, dupa cum indica istoricul egiptean Maneton (sec. III I.H.), dar si papirusul de la Gurob (descoperit de sir Flinders Petrie).

De la Inceputul domniei, a Intemeiat o noua capitala, la hotarul asiatic al Egiptului, pentru a evidentia importanta partii asiatice, dar si pentru a Intari unitatea politica a imperiului eg iptean, mozaic de tinuturi africane si asiatice reunite sub comanda faraonului. Noua capitala a purtat numele de “casa lui Ramses-cel-iubit-de-Amon-izbanzile sale sunt marete”, dar este cunoscuta sub numele Per (Pi)-Ramses. Orasul, situat In a-propierea Deltei Nilului, a fost In acelasi timp resedinta somptuoasa a faraonului, garnizoana militara pentru armata de uscat si marina, spatiul care adapostea templele zeilor egipteni Amon si Uadjit, ca si ale zeilor asiatici Sutekh si Astarte.

Per-Ramses a Indeplinit In primul rand rolul de capitala politica, Teba, vechiul centru al Egiptului, ramanand capitala religioasa a statului.

Principala preocupare a lui R. a fost pastrarea si chiar extinderea cuceririlor teritoriale africane si asiatice realizate de Inaintasii sai, In paralel cu Intarirea unitatii Imperiului Egiptean. Inscriptiile si papirusurile vremii relateaza luptele purtate de R. In primii ani de domnie la frontierele cu Libia si Nubia sau Impotriva popoarelor indo-europene care amenintau Egiptul dinspre nord.

Principalul rival al Egiptului, care constituia un pericol pentru cuceririle asiatice ale acestuia si hegemonia sa In zona Marii Mediterane era regatul hittit din Asia Mica, In frunte cu energicul sau suveran, Muwatali. Conflictul dintre Egipt si regatul hittit, declansat la Inceputul domniei lui R. II a durat 15 ani si a culminat cu marea batalie de la Kades, prima batalie din istoria universala a carei descriere integrala s-a pastrat, astfel Incat sa se poata reconstitui desfasurarea ei. Infruntarea de la Kades a fost precedata de constituirea unei ample coalitii antiegiptene In jurul lui Muwatali, grupand aproximativ douazeci de popoare din Lycia, Taur, Fenicia, Siria. Armata regelui hittit, bine organizata si instruita, era sustinuta de numeroase trupe de mercenari sau migratori, lipsite Insa de unitate.

Armata lui R. II, estimata la aproximativ 30 000 de persoane, inclusiv mercenari, era organizata In patru contingente, patronate de zeii Amon, Re, Ptah si Seth. Desfasurarea evenimentelor este cunoscuta din textele sculptate pe peretii mai multor temple si din marele poem epic al scribului Pentaur. Batalia a debutat nefavorabil pentru R. II, indus In eroare de soli secreti ai regelui hittit, asfel Incat faraonul este izolat de armata sa si Inconjurat de carele de lupta dusmane. Prin vitejie si prin forta exemplului personal, a reusit sa-si Infranga dusmanul si sa alunge armata hittita, succes care i-a permis sa pastreze intacte cuceririle asiatice ale Egiptului. Fluviul Oronte a devenit, granita dintre trei mari civilizatii: egipteana, hittita si babiloniana.

Victoria de la Kades nu a Insemnat Incetarea conflictelor Egiptului cu regatul hittit sau cu populatiile supuse care Incercau sa se razvrateasca. Mai mult, R. II a intervenit, dupa moartea lui Muwatali, In luptele pentru tronul hittit purtate de urmasii regelui, Urhitesup (fiul lui Muwatali) si Hatusili, fratele acestuia, sustinand candidatura celui dintai. Hatusili a ajuns totusi pe tronul regatului hittit (sub numele de Hatusili al IH-lea) si, confruntat cu un nou pericol - ascensiunea regatului asirian -, a acceptat Incheierea unui tratat de pace cu Egiptul.

Acesta este datat In “al douazeci si unulea an al domniei”, fiind primul tratat international din istorie pastrat integral pana azi. Textul egiptean se afla sculptat cu hieroglife la Karnak si Abu-Simbel, iar textul hittit, scris In akkadiana, a fost descoperit la Bogazkioi (capitala regatului hittit). Tratatul stabilea instituirea unor relatii de neagresiune, respectarea reciproca a teritoriilor si alianta Impotriva dusmanilor, puse sub supravegherea zeilor celor doua state. Mai tarziu, In al 34-lea an al domniei lui R. II, alianta a fost Intarita prin casatoria, celebrata cu un fast deosebit, Intre faraonul egiptean si fiica lui Hatusili al IMea, care, ca regina egipteana, a primit numele de Maathorneferure (“cea care Il vede pe Horus si frumusetea lui Re”).

Perioada domniei lui R. II a Insemnat pentru Egiptul antic o epoca de prosperitate, Inflorire economica si progres al civilizatiei. Economia egipteana era sustinuta de relatiile comerciale favorizate de pozitia dominanta a Egiptului asupra comertului pe Marea Medi-terana si In Orientul Apropiat. Aceasta situatie este atestata, Intre altele, de construirea noului port maritim la Mediterana, Pharos, pe locul viitorului oras Alexandria. A crescut, de asemenea, importanta Nilului ca artera de comunicatie Intre Marea Mediterana si centrul Africii.

De domnia lui R. II, este legata ridicarea unor grandioase constructii, menite sa glorifice persoana si faptele faraonului, dar si sa evidentieze puterea si faima Egiptului sau a zeilor sai: Templul lui Amon de la Karnak, Ramesseum-ul de langa Teba, marele templu de la Abydos, decorat cu scene din campaniile militare ale regelui, marile temple de la Abu-Simbel. Basoreliefuri si texte scrise cu hieroglife ilustreaza, In toate aceste edificii, prestigiul faraonului:

“Cununile fusesera legate pentru tine, pe cand erai Inca In pantecul maicii tale Isis. Partea celor doi Horus a fost facuta sa Inverzeasca din nou prin tine [...], rege al Egiptului de Sus si de Jos [...]. Pamantul negru si Pamantul rosu sunt sub sandalele tale, Siria si tara Kus sunt stranse In pumnul tau; tara mult iubita se veseleste de cand domnesti, caci i-ai largit hotarele.” (text din templul de la Bet el Wali, Nubia)

Ramses al II-lea Liste
Faraoni
Egiptul antic


 

Ramses al II-lea Videoclipuri
,,Visul lui Ramses al II lea,, - The Dream of Ramses II

irrelevant
0
broken


Tag-uri: faraon

[editeaza tag-uri]

Adauga un site sau blog
  • Nu exista site-uri adaugate inca pentru ramses_al_ii-lea. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
  • Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
  • Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.
  • Adauga un link aici

Categorie: Personalitati  - ( Personalitati - Archiva)

Data Adaugarii: 30 November '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :