Radu Gyr / pseudonimul lui Radu Demetrescu s-a nascut intre 2 si 15 martie 1905 in Câmpulung-Muscel, judetul Argeş si s-a stins din viata pe 29 aprilie 1975 la Bucureşti. El a fost poet, publicist, profesor şi om politic.
Despre viata sa:
Pseudonimul Gyr reprezenta o anagramă a unui toponim muscelean, Grui. Licenţiat al Facultăţii de Litere şi Filozofie a Universităţii Bucureşti, colaborator al revistelor literare "Gândirea", "Vremea" şi "Convorbiri literare". După un scurt periplu prin învăţământul preuniversitar este încadrat aşistent universitar la Catedra profesorului Mihail Dragomirescu (mentorul său spiritual) de la Facultatea de Litere şi Filozofie.
In plan politic se înregimentează în
Mişcarea Legionară, îndeplinind funcţia de Comandant Legionar şi şef al regiunii Oltenia. A compus versurile cântecelor Sfânta Tinereţe Legionară, Imnul Moţa-Marin şi Imnul Muncitorilor. Considerat poetul "oficial" al legionarilor, era cunoscut pentru activitatea publicistică susţinută la revistele legionare "Pământul strămoşesc", "Buna Vestire" şi "Porunca vremii". A avut de suferit de pe urma opţiunii sale politice, fiind arestat (decembrie 1933), întemniţat şi cu dorniciliu forţat la Vaslui, Miercurea Ciuc şi Râmnicu Sărat.
Publică noi volume de versuri: Cununi uscate (premiat de Academia Română în 1938) şi Corabia cu tujanici (1939). Schimbările politice din 1940 (accederea la putere a Mişcării Legionare) i-au facilitat accesul la funcţia de director al Direcţiei Generale a Teatrelor. Participarea la rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) i-a adus o condamnare de 12 ani. Pedeapsa îi este redusă şi este trimis pe front, fiind grav rănit. După 23 august 1944 este "epurat" din presă şi sistemul de învăţământ, arestat şi judecat în lotul "ziariştilor", primind o condamnare de 12 ani. Eliberat în decembrie 1955, este reîncarcerat (1958) după publicarea celebrei poezii Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! în urma procesului este condamnat la moarte, dar sentinţa este comutată, fiind eliberat după 5 ani de închisoare.
Regimul de detenţie i-a afectat sănătatea, fiind chinuit de mai multe afecţiuni cronice până la sfârşitul vieţii. După eliberare este constrâns să colaboreze la "Glasul Patriei", ziar destinat românilor din diaspora.
Nu exista site-uri adaugate inca pentru radu_gyr. Daca esti un webmaster de site sau blog si ai o pagina interesanta pe care vrei sa o recomanzi, te invitam sa o adaugi aici pentru a fi inclusa.
Adauga intai link-ul catre famouswhy pe site-ul tau si apoi trimite spre aprobare.
Link-ul o sa fie verificat si validat de editorii site-ului in urmatoarele 48 de ore.